19 flickfoster har hittats dumpade i ett avlopp i den indiska delstaten Maharashtra. Bilden har ingen koppling till händelsen i artikeln. Arkivbild. Foto:

Flickfoster dumpades i avlopp i Indien

Indien

I avloppet låg 19 aborterade flickfoster, dumpade i blå plastpåsar utanför en klinik i byn Mhaisal i den indiska delstaten Maharashtra. Nu jagar polisen doktor Babasaheb Khidrapure som har avvikit.

Fostren hittades i söndags sedan en 26-årig kvinna dött under en misslyckad abort på kliniken. Hennes man är gripen för att ha tvingat henne till abort.

Indien förbjuder könstester före födseln – både patienter och läkare riskerar fem år i fängelse. Ändå aborterades upp mot tolv miljoner flickfoster under de tre senaste årtiondena, rapporterade den vetenskapliga tidskriften The Lancet i en artikel 2011.

I landet som helhet föddes 940 flickor per 1 000 pojkar under 2011. Där de 19 fostren hittadesi distriktet Sangli i Maharashtra, var nivån så låg som 867 flickor.

Synen, särskilt på fattig landsbygd, är ofta att pojkar är goda familjeförsörjare medan flickor blir en ekonomisk börda på grund av kostsamma hemgifter vid bröllop.