• Anita Östlund. Foto:
  • Anita Östlund, 17-årig OS-debutant, ska tävla i konståkning i vinter-OS i Pyeongchang, Sydkorea. Foto:
1/

Flytten till Göteborg viktig för Östlund

Konståkning

Som tioåring fick hon familjen att lämna Lund för Göteborg.

En flytt som var nödvändig för att kunna satsa fullt ut på konståkningen.

— Jag hade kanske inte varit här i dag om jag inte hade flyttat, säger Anita Östlund inför korta programmet i Sydkorea-OS.

När Anita Östlund visste vad hon ville göra fanns det bara en väg att gå. Den numera 17-åriga svenska konståkningstalangen var tvungen att övertala sina föräldrar att lämna Lund för Göteborg.

— Det var då jag insåg vad jag verkligen ville göra och flytten var för att jag skulle få andra förutsättningar att utvecklas, säger hon.
— Alla var inte helt överens i början men när vi hade diskuterat kom vi ändå fram till att det var det bästa, så till slut blev det ändå ett gemensamt beslut.

Utvecklats i Göteborg

TT: Vad har flytten betytt för dig?

— Jättemycket. Jag hade kanske inte varit här i dag om jag inte hade flyttat. Jag kan bara säga positiva saker om flytten i dag, men då var det mycket med vänner och skolan och så, och det var jobbigt. Nu spelar det inte så stor roll, säger hon.

TT: Vad har du utvecklat i Göteborg?

— Jag har utvecklats i allt, speciellt i skridskoåkning. Men jag har utvecklat helheten väldigt mycket under de senaste åren.

Svårare långprogram

Anita Östlunds satsning har gjort att hon, enligt framtidskriteriet, fick en plats i Sveriges OS-trupp till vinterspelen i Sydkorea.

I Gangneung isarena kommer hon köra samma kortprogram som vid EM i Ryssland – där hon var sexa men efter en inledande miss i långa slutade på 17:e plats – men har, enligt tränaren Andrea Dohány, ett svårare långprogram.

— Jag har försökt träna på att få till det bra, så att jag kan sätta det här. Det vore underbart att få sätta allting. Jag ska försöka göra mitt bästa och så får vi se hur långt det räcker, säger Anita Östlund.

Fakta: Anita Östlund

Född: 30 januari 2001 i Odessa, Ukraina.

Bor: Gråbo.

Klubb: Landvetter KK.

Tränare: Andrea Dohány.

Främsta merit: Sexa efter korta programmet och 17:e plats totalt i EM 2018.

Aktuell: Blev uttagen av Sveriges olympiska kommitté enligt framtidskriteriet, vilket gäller idrottare som inte tidigare har gjort något OS och som bedöms kunna prestera toppresultat i nästkommande spel. På onsdagen gör Östlund OS-debut.

Fakta: Tidigare svenska OS-placeringar

Tolv damer har representerat Sverige i konståkning i OS sedan London 1908. Anita Östlund OS-debuterar i Sydkorea och blir därmed den 13:e.

Viktoria Helgesson, Sotji 2014, 27:e plats.

Helena Grundberg, Nagano 1998, 26:a.

Hélène Persson, Albertville 1992, ingen placering.

Lotta Falkenbäck, Calgary 1988, 21:a.

Catarina Lindgren, Sarajevo 1984, 20:e.

Anita Johansson, Sapporo 1972, 15:e.

Ann-Margreth Käck, Innsbruck 1964, 21:a.

Ally Lundström, Cortina d'Ampezzo 1956, 19:e.

Vivi-Anne Hultén, Garmisch-Partenkirchen 1936 och Lake Placid 1932, trea respektive femma.

Magda Julin, Antwerpen 1920, etta.

Svea Norén, Antwerpen 1920, tvåa.

Elna Montgomery, London 1908, fyra.