En fotokampanj är startad för att stödja den saudiske bloggaren Raif Badawi som sitter fängslad efter sina blogginlägg. Arkivbild. Foto:

Fotokampanj ska påminna om fängslad bloggare

Saudiarabien
annons

Det är fem år sedan den saudiske bloggaren Raif Badawi greps och dömdes till 1 000 piskrapp.

Nu ska en fotokampanj från Svenska PEN sätta ljus på bloggarens fall.

— Han riskerar att brytas ned psykiskt och behöver veta att vi inte glömt honom, säger ordförande Elisabeth Åsbrink.

Efter att ha publicerat texter om mänskliga rättigheter på sin blogg greps Raif Badawi i Jeddah i Saudiarabien 2012. Två år senare dömdes bloggaren till tio års fängelse och 1 000 piskrapp för att ha brutit mot landets tekniklagar och förolämpat Islam.

När han 2015 fick de första 50 piskrappen utlöste det starka reaktioner världen över. Badawi blev också så pass skadad att läkarna fick sätta stopp för straffet. Han har sedan dess suttit fängslad.

Nu, fem år efter gripandet, har Svenska PEN tillsammans med Engelska PEN startat en fotokampanj på Instagram, Facebook och Twitter för att uppmärksamma fallet på nytt. Målet, som nåddes redan under lördagen, är att samla ihop lika många bilder som antalet piskrapp Badawi dömdes till.

Syftet bakom kampanjen är tydligt: fängslandet får inte falla i glömska.

— Vi vill visa Raif att han inte är bortglömd. Det är hårt nog det han är med om men det värsta för alla dessa fångar som fängslats för sina ord, åsikter, sånger eller bloggar är att de tror att världen glömt bort dem. Han riskerar att brytas ned psykiskt och behöver veta att vi inte glömt honom, säger författaren och Svenska PEN:s ordförande Elisabeth Åsbrink till TT.

Efter kampanjen fortsätter arbetet med Raif Badawis fall såväl internationellt som nationellt i olika typer av manifestationer och påtryckningar.

— Vi vill påverka den svenska regeringen. Vi tycker det är en skam att de inte reagerar mer kraftfullt mot den här saken, säger Elisabeth Åsbrink.

Svenska PEN har bland annat gett ut ett antal av Badawis blogginlägg i en bok för att sprida hans texter som ett sätt att stödja honom.

— De kan ta kål på författarna men texterna finns kvar, säger Elisabeth Åsbrink.

Fakta: Fängelse och piskrapp

Tio års fängelse och tusen piskrapp var straffet som bloggaren Raif Badawi dömdes till för att ha startat en blogg som propagerade för yttrandefrihet i Saudiarabien.

Badawi bloggade till försvar för sekularism och argumenterade för att stater och länder inte kan baseras på religion.

Raif Badawi har hyllats av EU med Sacharov-priset för tankefrihet.

Källa: The Guardian

annons

Mest delat denna vecka