Moderaternas Anna König Jerlmyr tillsammans med Miljöpartiets Daniel Helldén vid fredagens pressträff i samband med att Miljöpartiet säger ja till att styra Stockholms stad tillsammans med Alliansen. Foto:

Grönblått styre i Stockholm säger nej till OS

OS

Den tillträdande grönblå majoriteten i Stockholms stad säger nej till ett olympiskt vinterspel i staden 2026. Enligt Moderaternas Anna König Jerlmyr finns det ingen politisk majoritet i stadshuset för att arrangera ett OS då.

— Det saknas tydliga underlag för ett vinter-OS just nu, men alla vill ha i framtiden så frågan är när, säger König Jerlmyr.
— Vi stänger inte dörren för att arrangera OS, men vi kan inte göra bedömningen att man kan stå som värd 2026, säger Karin Ernlund (C) vid en gemensam presskonferens med Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet i Stockholms stadshus.
— Utgångspunkten för alla våra partier har varit att säkerställa att ett OS inte ska bekostas av skattebetalarnas medel, säger Ernlund.

Det saknas fortfarande ett tydligt politiskt stöd för OS i Sverige. Idrottsminister Annika Strandhäll (S) sade nyligen till TT att hon är försiktigt positiv, men att hon vill nå samsyn över blockgränserna.

Senast den 12 april måste Stockholm lämna in en slutgiltig, fullständig OS-ansökan.