• Jenny Strömstedt kommer att medverka i flera tv-program i TV4 under hösten, bland annat "Brottsjournalen" tillsammans med Leif GW Persson. Foto:
  • Rolf Lassgård kommer återigen att synas i "Jägarna" – som nu blir tv-serie. Foto:
  • Adam Pålsson spelar huvudrollen i den Mikael Håfström-regisserade serien "Dirigenten". Foto:
  • Liv Mjönes och Alexej Manvelov spelar poliser i kriminalserien "Sthlm rekviem". Foto:
1/

Fiktiva och verkliga brott i TV4 i höst

Tv

Det blir en dramatät höst i TV4 och C More. Adam Pålsson spelar huvudrollen i thrillerserien "Dirigenten", "Jägarna" är tillbaka och "Sthlm rekviem" gör en djupdykning i Stockholms undre värld.

För den som hellre följer riktiga brott finns Leif GW Perssons nya tv-program "Brottsjournalen".

Mikael Håfström har tidigare regisserat "Ondskan", "Escape plan" och "1408". Nu är han tillbaka med sitt första svenska projekt på 15 år – thrillerserien "Dirigenten" med Adam Pålsson i huvudrollen. Pålsson har under 2018 bland annat spelat den yngre brodern Gärdestad i "Ted – för kärlekens skull", men trivs som fisken i vatten i thrillergenren.

— Det känns som min naturliga miljö, att hålla i vapen och kasta sig undan kulor, jag är väldigt dragen till den här genren, berättar han.

"Dirigenten" utspelar sig i Moskva i slutet av 90-talet, i ett ekonomiskt och politiskt vakuum efter Boris Jeltsin, och Pålsson spelar en svensk finansman.

— Så det är en viktig historisk miljö som skildras på ett spännande sätt. Även den historieintresserade kan nog ha en viss glädje av det, säger Pålsson.

Jägarna blir serie

"Jägarna" är tillbaka och visas på C More i höst. Den här gången är det däremot inte en film det rör sig om utan en tv-serie, och Rolf Lassgård menar att det här gör att de både kan bredda historien och rollfigurerna.

— Vi kommer inte att få se någon tjuvjakt utan här kommer brottsligheten från högre upp i samhällsstegen, men man kommer att känna igen sig i de starka banden som den lilla orten har. Vänner ställs mot vänner i lojalitetskonflikter, berättar Rolf Lassgård.

GW: "Känns utmärkt"

TV4 avslöjar också att Leif GW Persson och Jenny Strömstedt ska leda kanalens nya storsatsning "Brottsjournalen", som har premiär den 2 oktober. Till skillnad från Leif GW Perssons tidigare program "Veckans brott", kommer "Brottsjournalen" till större del att utspela sig ute på fältet, och kommer även att ha folkbildande inslag.

Leif GW Persson är nöjd över att vara Jenny Strömstedts nya parhäst.

— Det känns alldeles utmärkt naturligtvis, annars skulle jag inte jobba med henne, berättar han.

Nytt i TV4:s tablå är också "Sthlm rekviem", en kriminalserie med Liv Mjönes, Jonas Karlsson och Alexej Manvelov som får premiär i oktober. Men det är inte bara renodlat polisarbete som väntar tittarna, rollfigurernas privatliv får stor plats.

— Det är en ganska tung serie men det finns också ljusa stunder. Jag tror att många kan känna igen sig i de här polisernas vardag, att de måste gå hem och hantera ett liv också, säger Alexej Manvelov.

Fakta: Hösten på TV4 och C More i urval

Augusti:

"Kristallen", 31 augusti kl 20.00, TV4

September:

"Drömmen om slottet", 13 september kl 21.00, TV4

"Kockarnas kamp", 16 september kl 20.00, TV4

"Gråzon", 17 september kl 21.00, TV4

"Biggest loser VIP", 24 september kl 20.00, TV4

"Hela Sverige bakar", 25 september kl 20.00, TV4

"Bonde söker fru", 26 september kl 20.00, TV4

"Bonde söker fru – kärlek åt alla", TV4 Play

Oktober:

"Brottsjournalen", 2 oktober kl 21.00, TV4

"Sthlm Rekviem", 3 oktober på C More och 17 oktober kl 21.00 i TV4

"Bachelor", 15 oktober kl 21.00, Sjuan

"Mumbo jumbo", 19 oktober kl 21.30, TV4

"Så mycket bättre", 20 oktober kl 20.00, TV4

"Mys bröllop", 25 oktober kl 21.00, Sjuan

Längre fram:

"Jägarna", premiär på C More i november. Sänds 2019 i TV4

"Dirigenten", Premiär på C More i januari 2019. Sänds 2019 i TV4

"Bröllop, begravning och dop", Premiär på C More 2019. Sänds 2019 i TV4