Hyllningsturné för Lill-Babs i höst

Musik

Nu står det klart att Ann-Louise Hanson och Siw Malmkvist kommer att åka på turné under hösten. Den här gången dock utan Barbro "Lill-Babs" Svensson.

— Barbro är alltid med oss. Den här föreställningen är delvis en hyllning till henne, säger Ann-Louise Hanson till TT.

Hösten 2017 gav sig Barbro "Lill-Babs" Svensson, Ann-Louise Hanson och Siw Malmkvist ut på Sverigeturnén "Tillsammans 183 år på scen". Tanken var att föreställningen skulle ut på vägarna igen ett år senare, men när Lill-Babs plötsligt gick bort efter en kort tids sjukdom var varken Ann-Louise Hanson eller Siw Malmkvist särskilt sugna på att ställa sig på scen.

De har dock ändrat uppfattning och är nu aktuella med både en sommarturné, tillsammans med Towa Carson, och en turné i höst.

— Det var flera personer i vår närhet, bland annat Barbros bror, som påpekade att Barbro hade velat att vi skulle fortsätta även utan henne. Hon ställde alltid upp för allt och alla och vi vill fortsätta i hennes anda, säger Ann-Louise Hanson.

"Hon vakar över oss"

Upplägget för höstens turné skiljer sig en del mot föregående år. Utöver Malmkvist och Hansons egna låtskatter så kommer delar av föreställningen att vigas åt att hylla Lill-Babs med specialskrivna låtar och minnesvärda anekdoter.

— Hon kommer att vara närvarande under hela föreställningen. Jag kan känna att hon är med oss och vakar över oss, säger Ann-Louise Hanson.

60-årig vänskap

De tre har varit kollegor och vänner under större delen av livet. Kort efter det att Ann-Louise Hanson flyttade från Kristianstad till Stockholm som femtonåring blev hon introducerad för både Siw Malmkvist och Lill-Babs, som tidigare hade varit hennes stora idoler. Första gången de gick upp på scen tillsammans var 1995.

23 år senare minns Ann-Louise Hanson särskilt den glädje som Lill-Babs utstrålade på scenen.

— Hon skrattade alltid mest av alla under föreställningarna. Det var hennes liv att få stå på scenen och hon älskade det. Men hon hade också en del egenheter för sig.

TT: Vadå för egenheter?

— Hon tyckte bland annat att jag hade för dålig hållning. När vi stod på scen tillsammans brukade hon dra med sina naglar över min rygg när hon ville att jag skulle sträcka på mig. Tills jag sa att hon fick sluta med det. Då började hon klappa sig själv på kinden i stället som en signal på att jag borde räta på ryggen, säger Ann-Louise Hanson och skrattar.

Tillsammans 183 år på scen

Turnén sträcker sig från den 1 till den 14 oktober och besöker städerna Falun, Falköping, Värnamo, Kungsbacka,Varberg, Falkenberg, Borås, Kungälv, Karskrona, Lund, Norrtälje och Katrineholm. Allt ackompanjerat av kapellmästare Benneth Fagerlund och gitarristen Martin Tallström.

Under juli ska Siw Malmkvist och Ann-Louise Hanson även ut på en sommarturné tillsammans med Towa Carson.