Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet. Foto:

Idrottsförbund kan tvingas lämna RF

Allmänt

Många vill in i idrottsfamiljen. Några kanske borde kastas ut. Flera specialidrottsförbund missar Riksidrottsförbundets krav, enligt Aftonbladet.

— Vi kan inte ha medlemmar som inte uppfyller kraven, säger RF:s ordförande Björn Eriksson till TT.

Det finns flera kriterier för att ett förbund ska upptas i RF. Ett av dessa är att man ska ha minst 25 verksamma föreningar i landet.

Enligt Aftonbladets granskning är det flera av RF:s specialidrottsförbund som missar målet, då man i sin statistik räknat med både nerlagda och på annat sätt felaktigt listade föreningar.

— Det här måste vi titta på. De som är medlemmar och har kommit igenom pärleporten måste naturligtvis uppfylla villkoren, säger RF-ordföranden Björn Eriksson.

Tio vill in

Under det nu pågående Riksidrottsmötet (Rim) i Karlstad är det tio förbund som har ansökt om medlemskap, men RF har sedan tidigare föreslagit att man ska skjuta upp omröstningen till nästa Rim, som hålls om två år. Skälet är bland annat att man behöver se över kriterierna för vad som krävs för att bli invald.

Björn Eriksson tycker att Aftonbladets uppgifter än mer talar för den saken.

— Det här är väl ett väldigt bra argument för att man ska ta den här "hold"-varianten och titta över kriterierna. Jag känner mig ännu mer styrkt i det här, annars är risken att det här eskalerar, säger Björn Eriksson.

Sticker i ögonen

Han har full förståelse för att det kan sticka i ögonen på dem som inte har välkomnats in i idrottsfamiljen, att redan invalda förbund inte uppfyller kraven.

— Jag förstår det, men när jag har pratat med flera av dem så har de sagt att "vi gillar inte att ni skjuter upp det, men en sak är bra: att ni tänker kolla upp de ni redan har inne hos er".

Fakta: Tio förbund vill in

Tio förbund har ansökt om medlemskap i Riksidrottsförbundet inför Riksidrottsmötet 2017:

Svenska bridgeförbundet

Svenska cheerleadingförbundet

Svenska e-sportförbundet

Frisisks & Svettis Riks

Svenska islandshästförbundet

Svenska kroppskulturförbundet

Svenska lacrosseförbundet

Svenska padelförbundet

Svenska surfförbundet

Svenska schackförbundet