Islands statsminister Bjarni Benediktsson sålde stora tillgångar i den isländska banken timmarna innan den förstatligades 2008. Arkivbild. Foto:

Statsminister sålde fondandelar före krasch

Island

Islands statsminister Bjarni Benediktsson ställs inför nya avslöjanden med bara veckor kvar till nyvalet. Läckor visar att han sålde fondandelar för flera miljoner timmarna innan en isländsk bank förstatligades 2008.

Bjarni Benediktsson, som då satt i alltingets ekonomiutskott, ska ha gjort sig av med nästan alla sina fondandelar i banken Glitnir, värda 119 miljoner isländska kronor, cirka 9 miljoner svenska kronor. Det rapporterar den isländska tidningen Stundin, den undersökande journalistgruppen Reykjavik Media och den brittiska tidningen The Guardian med hänvisning till läckta dokument.

Nekar till fel

Det finns inga bevis för att Bjarni Benediktsson gjort sig skyldig till något brott, men avslöjandet kan vara besvärande för honom, skriver The Guardian.

Själv nekar han till att ha gjort sig skyldig till insiderhandel och skriver på Facebook att alla hans transaktioner med Glitnir var normala och har granskats flera gånger

Den 28 oktober håller Island nyval. Ett av regeringspartierna, Ljus framtid, lämnade koalitionen i mitten av september efter avslöjandet att statsministerns parti, Självständighetspartiet, försökt mörka en historia kring en sexualförbrytare. Bjarni Benediktssons pappa, Benedikt Sveinsson, ska i ett brev ha rekommenderat att en dömd sexualbrottsling ska rentvås.

Regering tvingades gå

Nyvalet kommer bara nio månader efter att regeringskoalitionen bildades, efter flera månaders förhandlingar. Den tidigare regeringen, under Sigmundur David Gunnlaugsson, tvingades bort i folkliga protester sedan statsministern avslöjats med hemliga konton i skatteparadis.

Även Bjarni Benediktsson, som tillhör en välbärgad familj, finns omnämnd i de så kallade Panamadokumenten, enligt The Guardian. Han var då finansminister.

Fakta: Skandalerna som skakat Island

När den globala finanskrisen briserade 2008 drabbades Island av en akut bankkris. Bakgrunden var att isländska banker och riskkapitalister sedan slutet av 1990-talet investerat enorma summor i utländska företag. Bankerna tog stora risker genom en skyhög utlåning och när krisen var ett faktum sprack landets finansbubbla.

Fyra före detta chefer för Kaupthing Bank, liksom vd:n för Landsbanki, dömdes senare till fängelse.

Den tuffa åtstramningspolitik som följde utlöste stora demonstrationer i Reykjavík mot regeringen, som anklagades för att ha skapat förutsättningarna för bankkraschen.

I början av 2009 tvingades regeringen att avgå och i nyvalet straffades Självständighetspartiet, som regerat i nästan två decennier.

Den nya vänsterregeringen förlorade dock hälften av sina mandat i nästa val, 2013, efter att ha fullföljt besparingspolitiken, och den borgerliga oppositionen återvände till makten.

När landet börjat komma på fötter igen utbröt så nästa kris, då statsminister Sigmundur Gunnlaugsson tvingades avgå efter avslöjandena kring de så kallade Panamadokumenten som visade att han gömt pengar i skatteparadis.

Källa: Landguiden