"Kärnvapnen har bidragit till stabilitet"

Fred

Årets fredspris antyder att världen skulle vara en fredligare plats utan kärnvapen. Men är det verkligen så? Nej, anser flera experter.

— Kärnvapnen har haft en återhållande effekt under hela efterkrigstiden, säger Stefan Ring, militärstrategisk expert, verksam vid Försvarshögskolan.

Han anser att utrikesminister Margot Wallström har fel när hon hävdar att kärnvapnen inte har haft en avskräckande effekt.

— Det har de definitivt haft. De bidrog till stabilitet i världen under hela kalla kriget, säger han.
— Hade inte kärnvapnen funnits är jag ganska säker på att vissa kriser hade eskalerat. Sovjet kunde exempelvis mycket väl ha gått in i Västberlin.

Hans kollega Gunnar Åselius, professor i militärhistoria på Försvarshögskolan, anser också att kärnvapnen haft en krigsdämpande effekt.

— De har bidragit till besinning i kritiska lägen. Det finns ingen motsvarighet tidigare i historien till den situation vi hade efter 1945 med stormakter som stod mot varandra med enorma stridskrafter, decennium efter decennium, utan att det resulterade i krig, säger han.

Han menar att årets fredspris ska ses som en belöning för goda tankar.

— Men freden i världen har berott mer på kärnvapnens existens än på fredsrörelsen, säger han.

Stefan Ring påpekar att priset inte lär innebära några större förändringar vad gäller militärarsenalerna i världen.

— Det lär inte bli färre kärnvapen, säger han.

Fakta: Kärnvapnen i världen

Antalet länder med kärnvapen i världen har långsamt ökat sedan 1945. I dag omfattar listan nio länder.

Antalet kärnvapen nådde en topp 1986. Då fanns enligt den officiella statistiken över 65 000 stridsspetsar i världen.

Sedan dess har antalet successivt minskat, som ett resultat av att USA och Ryssland enats om ömsesidig nedrustning. Totalt finns idag, 2017, cirka 14 930 stridsspetsar i världen, varav 7 000 i Ryssland och 6 800 i USA. Övriga länder: Frankrike 300, Kina 270, Storbritannien 215, Israel 80, Pakistan 120-130, Indien 110-120, och Nordkorea 30-60.

Källa: Federation of American Scientists