Liu Xia. Arkivbild. Foto:

Ledande författare i upprop mot Kina

Litteratur

Några av världens ledande författare och konstnärer uppmanar Kina att frisläppa Liu Xia, poet och änka till dissidenten och Nobelpristagaren Liu Xiaobo, och låta henne söka medicinsk vård utomlands.

Konstnären, fotografen och poeten Liu Xia har suttit i husarrest, utan att formellt vara anklagad för brott, sedan hennes make tilldelades fredspriset 2010. Enligt kinesiska myndigheter är hon fri att röra sig som hon vill, men i praktiken övervakas hon dygnet runt och lever under dagliga restriktioner. Enligt personer i hennes närhet lider hon även av hjärtproblem och depression.

Nu har 28 författare, däribland Paul Auster, Khaled Hosseini, JM Coetzee och Michael Chandon, släppt varsin video där de läser utdrag ur Lius poesi. Kampanjen för hennes frisläppande sker i samarbete med amerikanska PEN och Amnesty International.

Liu Xiaobo greps 2008 sedan han varit med om att författa manifestet Charta 08, med krav på politiska reformer och större fri- och rättigheter i Kina. Året därpå dömdes han till elva års fängelse för "omstörtande verksamhet".

2010 utsågs han till mottagare av Nobels fredspris, men tilläts inte resa till prisutdelningen, utan representerades där av en tom stol. Norska Nobelkommitténs val väckte starka reaktioner i Peking, där regeringen anklagade norrmännen för att stödja och upphöja en "brottsling".

Liu avled i fjol i sviterna av cancer.

Fakta: Liu Xia

Född i Peking 1961.

Har suttit i husarrest sedan 2010, då hennes make Liu Xiaobo tilldelades Nobels fredspris.

Lever under övervakning och journalister hindras från att besöka henne, men kinesiska myndigheter hävdar att hon är fri. En rad kampanjer för hennes frigivning har pågått sedan 2010.

Källa: AFP, BBC