• Miljöpartiets dåvarande språkrör Maria Wetterstrand releaseminglar i samband med släppet av sin bok "Den nya gröna vägen" ombord nya spårvagnen, linje 7, från Sergels torg till Waldemarsudde i Stockholm år 2010. Arkivbild. Foto:
  • Fredrik Reinfeldts bok "Halvvägs". Arkivbild. Foto:
1/

Lista: Politiker och deras böcker

Politik

Valrörelsen väntar runt hörnet – och lagom till det släpper centerledaren Annie Lööf en bok om resan till – och erfarenheterna av – politiken. Men boken "Sanningens ögonblick" är långt ifrån ensam i sitt slag.

Här är fler svenska politiker som skrivit en bok:

Birgitta Ohlsson: Duktiga flickors revansch (2017)

Den tidigare liberala politikern Birgitta Ohlsson skriver om samhällets, enligt henne, inkonsekventa syn på högpresterande kvinnor. Ett slags "personligt och politiskt försvarstal till de duktiga flickorna", enligt Forum Bokförlag, som gett ut boken.

"Jag har skrivit en hyllningsbok till alla duktiga flickor" konstaterar Ohlsson själv i förordet.

Fredrik Reinfeldt: Halvvägs (2015)

Moderaternas förnyare hoppade av och gick vidare. Här avslöjar Fredrik Reinfeldt bland annat att han inte hade suttit kvar som partiledare även om han hade vunnit valet 2014.

"Vägvalet för mig var enkelt och självklart. Jag skulle inte stanna och uppleva en fjärde valrörelse i rad", skriver han i boken.

Jimmie Åkesson: Satis polito (2013)

Sverigedemokraternas ledare passade inför förra riksdagsvalet på att skriva självbiografi. Enligt förlaget handlade lägger Jimmie Åkesson "för första gången själv ut texten kring sin person och politik", och boken ska följa Åkessons dagboksanteckningar från valet 2010.

Vem vänder sig då boken till? "Så kallat vanligt folk" skriver Åkesson i förordet.

Maud Olofsson: Jag är den jag är (2014)

Den förre centerledaren avslöjar heta överläggningar i Alliansen, kryddat med berättelser om Göran Perssons översittarknep och hennes egen version av vad som egentligen hände med kärnkraftsfrågan, Saab, FRA och de statliga bolagen.

Maria Wetterstrand: ”Den nya gröna vågen: om mina gröna val och de goda exemplens makt” (2010)

"En ny grön våg är här" skriver Miljöpartiets förra språkrör i slutet av inledningen till sin bok, som systematiskt och konstruktivt avhandlar allt i från bilpooler för stadsbor till miljöbilar och grönare flyg.

Här är miljön så klart i fokus – om än omskrivet på ett personligt sätt.

Göran Persson: Min väg, mina val (2007)

I sin bok "Min väg, mina val" beskriver Persson livet i toppolitiken från det första inträdet i riksdagen 1979 till avgången som socialdemokratisk partiledare 2007. Ett avslöjande rör fastighetsskatten, som Persson anser knäckte socialdemokraterna i valet 2006.

Läsaren bjuds även in att följa med på de möten som Persson hade genom åren med svenska och utländska makthavare.

Alf Svensson: Här kommer Alf Svensson (2001)

På 288 sidor brer Kristdemokraternas starke man ut sig om sina över 30 år som partiledare. Boken berör ideologi, värderingar och grundandet av partiet, men läsaren bjuds även på en mer privat inblick i hur ett nyblivet statsråd kan känna sig – trots all framgång.

"Efter en slitsam valrörelse och tillsynes oöverstigliga problem framför mig tyckte jag att tillvaron tedde sig nästan hopplös" skriver Alf Svensson i sin bok.