På torsdagen presenterade Michael Bojesen den nya säsongen på Malmö Opera. Pressbild. Foto:

Malmö Opera ger "Carmen" från lastbilsflak

Musik

"Carmen" framförd från ett lastbilsflak och två urpremiärer – en baserad på en filmklassiker och en som porträtterar Martin Luther. Det är några av nyheterna på Malmö Opera säsongen 2018/2019.

Operachefen Michael Bojesen har varit anställd på Malmö Opera i drygt ett år, men det är först nu som repertoaren på allvar präglas av hans urval.

I ett försök att sprida operakonsten även till andra än de redan frälsta lanserar han "Carmen på lastbil", där operaensemblen spelar gratis från ett lastbilsflak i Malmös omkringliggande miljonprogramsområden. Fyra stadsdelar får besök och premiären hålls den 25 augusti.

Stjärnregissören Kasper Holtens iscensättning av musikalen "West Side story" är en av säsongens storsatsningar, med Frida Johansson och Anton Zetterholm i rollerna som Maria och Tony. Premiär 31 augusti. Det finns också anledning att hålla ögonen på uppsättningen av "La Traviata" där världssopranen Patricia Petibon debuterar som Verdis Violetta (17/11).

Säsongen bjuder även på två urpremiärer. Den första, "Schlagt Sie tot!", av Bo Holten och Eva Sommerstad Holten, skildrar reformatören Martin Luther (11/5). Den 2 mars 2019 är det sedan premiär för "En alldeles särskild dag", baserad på Ettore Scolas filmklassiker från 1977. Operan görs i samarbete med Helsingborgs stadsteater och PO Nilsson står för musiken.

Fullt med barn på scenen blir det när Roald Dahls "Matilda the musical" får Sverigepremiär den 15 mars 2019. Malmö Opera har startat en "Matildaskola" i samarbete med Kulturskolan Skåne där ett 70-tal barn tränas för rollerna.

Fakta: Fler premiärer på Malmö Opera

2018:

29/6 "Förvandlingar i helvetet" av Isabelle Aboulker och Jean-Pierre Vaguer, spelas på Sommarscenen.

13/10 "Belonging", nyskriven dansföreställning med koreografi av Ben Wright och David Hernandez

2019:

2/2 "Den flygande holländaren" av Richard Wagner

23/3 "Komedi på en bro" av Bohuslav Martinu