Ett 70-tal anmälningar har kommit in till Konsumentverket om en så kallad samtyckes-app där par kommer överens om att ha sex. Arkivbild. Foto:

Många anmälningar mot samtyckes-app

Brott

Konsumentverket har fått in ett 70-tal anmälningar om en samtyckes-app för sex. Kritiker anser att appen är rättsosäker och vilseledande. Men advokaten Baharak Vaziri som tagit fram appen säger att syftet är att undvika missförstånd och försäkra sig om frivillighet.

Enligt den nya samtyckeslagen som träder i kraft den 1 juli måste frivillighet föreligga vid sex och det måste yttra sig genom ord och handling, eller på annat sätt. Med hjälp av appen kan ett par komma överens om att ha sex genom att signera ett avtal med bank-id innan de har samlag.

— Men du kan inte samtycka i förväg utan man måste samtycka när man påbörjar den sexuella handlingen och sedan måste samtycket bestå under hela tiden man har sex, säger Bengt Ivarsson, advokat och tidigare ordförande för Advokatsamfundet, till TT.

Situationer misstolkas

Enligt advokaten Baharak Vaziri som ligger bakom appen handlar det inte om att ge sitt samtycke precis före ett samlag.

— Grundtanken är att man ska ha en dialog kring frivillighet och samtycke. Det finns situationer som kan misstolkas. Det kan handla om en flört ibland och det är inte mer än så, men den andra parten tror att den andra vill mer, säger hon.

Appen har kritiserats för att vara vilseledande och rättsosäker, men enligt Baharak Vaziri handlar det om en överenskommelse där man försäkrar sig om samtycke.

— Ett nej är alltid ett nej. Då måste den andra parten sluta omedelbart. Gör den inte det blir det våldtäkt och då måste du polisanmäla oavsett om du har signerat avtalet eller inte.

Olika handlingar

En annan invändning mot appen är att sex kan omfatta olika handlingar, men i appen framgår det inte vad partnern säger ja eller nej till.

— Du kan samtycka till ett vaginalt samlag men det innebär inte att du går med på ett analt samlag, BDSM eller någonting annat, säger Bengt Ivarsson.

Enligt Baharak Vaziri kommer appen att uppdateras med olika alternativ där man bland annat kan välja vilken form av sex man vill ha.