Ett foto taget i maj av FN:s livsmedelsprogram (WFP) visar odlingar i Södra Hwanghaeprovinsen i Nordkorea. WFP har rapporterat om att en kronisk brist på mat råder i landet. Arkivbild. Foto:

Många omkomna i regnkatastrof i Nordkorea

Nordkorea

Kraftiga översvämningar och skred i Nordkorea har krävt minst 76 liv medan nästan lika många saknas, många av dem barn, uppger Röda Korset.

Organisationen varnar för att matbristen i landet efter sommarens värmebölja kan leda till en humanitär katastrof.

Tusentals människor har blivit hemlösa på grund av att kraftiga regnoväder har gett upphov till jordskred och störtfloder som förstört över 800 byggnader, däribland bostäder, sjukvårdskliniker och skolor.

Förödelsen har framför allt drabbat provinserna Norra Hwanghae och Södra Hwanghae, där volontärer från Röda Korset hjälper till i arbetet med att hitta överlevande.

Behovet av vård, mat, rent vatten och tillfälliga bostäder är enormt, skriver John Fleming, vid Internationella Rödakorskommittén i ett uttalande.

"Med den kalla årstiden i annalkande, är vi oroade att katastrofen kommer att förvärras med hälsoproblem och matbrist i vissa områden", skriver Fleming.

Det fattiga landet är extra utsatt för naturkatastrofer. Nordkorea består till stora delar av bergiga och kulliga områden, där träd avverkats för att främja odling, viket gör att regnoväder kan få enorma konsekvenser eftersom vattenflödet kan färdas obehindrat.

Landet drabbades också av en värmebölja för en månad sedan, som förstört många skördar, bland annat ris- och majsodlingar.

Situationen förvärras av de omfattande sanktioner som riktas mot landet på grund av regimens kärnvapenprogram.

Fakta: Nordkorea

Nordkorea är en kommunistisk diktatur, som styrs av ledaren Kim Jong-Un. Han tog över ledningen när hans far Kim Jong-Il dog 2011. Denne hade i sin tur ärvt makten från sin far Kim Il-Sung.

Nordkorea är ett av världens mest slutna länder och majoriteten av de 25 miljoner invånarna lever under hårt förtryck.

Landet får inte, enligt FN:s resolutioner, avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester. Trots det har Nordkorea fortsatt att genomföra provsprängningar och robottester i syfte att utveckla landets kärnvapenprogram.

Formellt har fred inte slutits på Koreahalvön efter kriget på 1950-talet. Sedan 2010 har konflikten mellan Nordkorea och de allierade Sydkorea och USA förvärrats. Under 2018 har relationen dock tinat rejält, sedan Kim Jong-Un träffat både Sydkoreas och USA:s presidenter och då sagt sig vara villig att arbeta för kärnvapennedrustning.

Men Nordkorea har samtidigt belagts med omfattande sanktioner som slagit hårt mot landets ekonomi.

Källor: Landguiden, BBC.