Nicaraguas president avvisar krav på nyval

Nicaragua

Nicaraguas president Daniel Ortega uttalar sig för första gången om kraven på tidigarelagda val som den inflytelserika katolska kyrkan har ställt efter vårens och sommarens protester.

Ortegas besked är ett tydligt nej – valet kommer att hållas först om tre år.

Kyrkan vill att valet som planeras till 2021 ska tidigareläggas och i stället hållas redan i mars nästa år. Men Daniel Ortega, som stämplade sina motståndare som "mördare" och "kriminella" när han talade inför tusentals anhängare vid en stöddemonstration i Managua, säger att det kommer att komma en tid för val, men att allt har sin tid.

— Här bestäms reglerna av republikens konstitution genom folket. Du ändrar dem inte över en natt bara för att en grupp kuppmakare fick idén att göra det, säger Ortega.

Silvio Báez, assisterande biskop i Managua, säger i ett svar att kyrkan inte låter sig skrämmas, och att den står på de fattigas och offrens sida.

Protester har skakat det centralamerikanska landet sedan i april. Fler än 220 människor har dödats i oroligheterna. Oppositionen anklagar Ortega och hans fru Rosario Murillo, som är landets vicepresident, för svågerpolitik och att försöka göra om landet till en diktatur.

Oppositionen har utlyst ännu en generalstrejk den 13 juli.

Fakta: Började med pensionsprotest

Protesterna mot president Daniel Ortega tog fart i mitten av april.

Från början kretsade missnöjet kring en ny pensionsreform, som regeringen sjösatt för att komma till rätta med ett snabbt växande underskott i landets pensionssystem. De första dagarna dödades minst tio människor.

Presidenten drog snabbt tillbaka reformen – som hade inneburit större pensionsinbetalningar och mindre utbetalningar – och erbjöd samtal för att lugna ner stämningen. Men då var det redan för sent.

Det hårda svaret från polis och säkerhetsstyrkor, som enligt flera vittnesmål skjutit skarpt mot demonstranter, har fått protesterna att växa. Över 220 människor har dödats och hundratals har skadats sedan april.

Oppositionen anklagar Daniel Ortega för nepotism och för att försöka införa en slags diktatur som kännetecknas av brutal repression.

Den katolska kyrkan vill att valet som planeras till 2021 tidigareläggs till mars nästa år som ett sätt att lösa krisen.

Källa: AFP