Jublande fans efter segern mot Colombia. Det återstår att se om engelsmännen är lika glada efter matchen på lördag. Foto:

Ödmjukare engelsmän tror ändå på seger

Fotboll

Trots en publik som är ödmjukare än vanligt, är engelsmännen ändå rätt säkra på att de står som segrare i morgon.

— De tror att de vinner, men man har mer respekt för det svenska landslaget än tidigare, säger Marcus Christenson, svensk sportjournalist på The Guardian i London.

"Football is coming home".

EM-låten "Three lions" från 1996 med den klassiska refrängraden, framförd av Lightning Seeds tillsammans med komikerna David Baddiel och Frank Skinner har gjort comeback hos de engelska fansen och rusar återigen upp på topplistorna.

För efter den nagelbitande förlängningen mot Colombia, vann till slut England sin allra första straffsparksläggning någonsin i en VM turnering.

Och plötsligt visas jublande scener från Englands alla hörn där fans ropar "It's coming home!" den kommer hem! – fotbollen alltså.

— Uttrycket har blivit som ett fenomen den senaste veckan, både på stan, på radio och på sociala medier. Allt handlar om det här just nu – om hur England återerövrar fotbollen, säger Marcus Christenson.

Ödmjukare ton

Som sportjournalist på tidningen The Guardian är han dagligen omringad av engelska supportar och VM-fantaster. Han berättar att stämningen är precis så som den ska vara, med tanke på att England inte gått så här långt i ett VM sedan 2002.

— Tidningar, tv, media och folk överhuvudtaget pratar fotboll som aldrig förr. Det är bra stämning och härligt väder precis som i Sverige, så mycket liv och intresse kring fotbollen på gatorna, säger han.

Men trots bra humör och slående slogans, säger Marcus Christensson att den "klassiska engelska fotbolls- arrogansen" som många upplevt under tidigare VM och EM, inte är lika påtaglig.

För efter den för dem katastrofala förlusten mot Island i Frankrike-EM för två år sedan då engelsmännen tog ut segern i förskott – har de lärt sig sin läxa, säger Marcus Christenson.

— I början av 2000- talet trodde de att de skulle vinna i stort sätt varenda turnering som de klev in. Men den här gången är de lite ödmjukare – de har inte samma attityd att de absolut kommer att vinna, säger han.

Respekterar det svenska laget

Fast, lite kaxiga är de kanske fortfarande. För de flesta tror ändå att de kommer att slå Sverige, även om det kan bli en tuff match.

— De tror att de vinner, men man har mer respekt för det svenska landslaget än vad de hade för tio år sedan, skulle jag säga.

TT: Hur tror du själv att det kommer att gå?

— Jag har sagt till mina kollegor här på The Guardian att det blir 2-1 till England och att Harry Kane gör åtminstone ett mål. Men inombords känner jag ändå att Sverige har lite större chans och faktiskt kan vinna, men det har jag inte vågat säga här på redaktionen.

Fakta: Matchguide: Sverige–England

Vad: Fotbolls-VM, kvartsfinal.

Avspark: Lördag klockan 16.00, Samara Arena i Samara.

Tv/radio: SVT1 16.00/P4 16.00.

Preliminära lag:

Sverige (4–4–2): 1 Robin Olsen – 16 Emil Krafth, 3 Victor Nilsson Lindelöf, 4 Andreas Granqvist, 6 Ludwig Augustinsson – 17 Viktor Claesson, 7 Sebastian Larsson, 8 Albin Ekdal, 10 Emil Forsberg – 9 Marcus Berg, 20 Ola Toivonen.

Förbundskapten: Janne Andersson

England (3–5–2): 1 Jordan Pickford – 2 Kyle Walker, 5 John Stones, 6 Harry Maguire – 12 Kieran Trippier, 20 Dele Alli, 8 Jordan Henderson, 7 Jesse Lingard, 18 Ashley Young – 10 Raheem Sterling, 9 Harry Kane.

Förbundskapten: Gareth Southgate.

Fakta: Så här spelas kvartsfinalerna i VM

6 juli 16.00 Uruguay–Frankrike (Nizjnij Novgorod).

6 juli 20.00 Brasilien–Belgien (Kazan).

7 juli 16.00 Sverige–England (Samara).

7 juli 20.00 Ryssland–Kroatien (Sotji).