Robin Olsen gör sin första landslagsträning för året. Foto:

Olsens önskan: Spel mot både Danmark och Peru

Fotboll

Robin Olsen riktar ett stort önskemål till förbundskaptenen Janne Andersson efter det långa skadeuppehållet.

Han vill stå i VM-genrepen mot Danmark och Peru.

— Jag är hundra procent återställd. Jag vill spela varenda match jag har chansen till, säger han.

Olsen skadade sig illa i vintras och har missat i stort sett hela vårsäsongen. Ett tag var hans medverkan i VM osäker på grund av axelskadan.

Men sedan en tid tillbaka är han i full träning.

Måndagskvällens pass på Örebäcksvallen i Båstad var hans första med landslaget sedan i november förra året.

— Det har gått snabbare än förväntat, men ett tag var det upp och ned. I början var man väldigt motiverad och man körde sina tre pass om dagen, verkligen krigade på, men det blev tufft mentalt. Det var dagar när man kände att man inte riktigt orkade att köra de passen, säger Olsen.

Men den där starka drömmen om att spela ett VM, gjorde att han orkade ta sig igenom den tunga rehabiliteringsträningen.

VM hela tiden i bakhuvudet

— Jag har haft VM i bakhuvudet egentligen sedan jag skadade mig. Det har hjälpt mig oerhört mycket och gjort att jag klarat av att pressa mig själv så mycket som jag har gjort.
— Just när jag skadade mig fanns en oro att missa VM. De två dagarna när jag inte riktigt visste hur illa det var. Vi har haft en plan ända sedan jag skadade mig och vi har fullföljt den till hundra procent, säger Olsen.

Han har bara 90 minuter med FC Köpenhamn i danska ligan bakom sig. Träningspass, hur matchliknande de än är, kan aldrig fullt ut ersätta vikten av att uppleva och hantera skarpa lägen i en match.

De går bara till viss till att simulera. Det han saknar och är i behov av är...

— ... matchträningen och olika matchliknande situationer, sånt jag inte har känt på under ett bra tag, säger han.

Därför vill Olsen spela båda träningslandskamperna mot Danmark (på lördag) och Peru (9 juni) för att komma i matchform till VM-öppningen mot Sydkorea i Nizjnij Novgorod.

Hyllas av Kvist

William Kvist, lagkapten i FC Köpenhamn och med 78 A-landskamper för Danmark, har bara gott att säga om lagkamraten Olsen.

TT: Hur är han som målvakt?

— En supermålvakt. En av de bästa målvakterna jag har haft i ett lag någonsin. Även om han har varit skadad nu är jag säker på att han kommer göra ett riktigt bra VM. Han har så klart varit bra för oss i FCK, men jag tror nog att han kommer att lämna oss i sommar.

TT: Hur tror du hans tankar gick när han blev skadad?

— Jag tror att han var nervös för att missa VM. Lyckligtvis blev han ju spelklar och fick en match med oss i FCK i slutet. Han har arbetat hårdare än någon annan i FCK-truppen – jag tror att han har tränat tre gånger om dagen. Han ville verkligen till VM.

Olsen hänvisar alla frågor om det förestående klubbytet till sin agent. Och flyttrykten är inget han vill bli störd av inför VM.

— Tro mig, jag har haft fullt fokus på att komma tillbaka, allt det andra har fått stå vid sidan av och det har andra fått sköta.