USA:s utrikesminister Mike Pompeo lämnade Nordkorea på lördagen efter ett tvådagarsmöte. Foto:

USA lättar inte på sanktionerna mot Nordkorea

USA/Nordkorea

USA kommer inte att lätta på sanktionerna innan Nordkorea skrotar alla sina kärnvapen. Det är beskedet efter utrikesminister Mike Pompeos tvådagarsbesök till det slutna landet.

Mike Pompeo träffade högt uppsatta företrädare för den nordkoreanska regimen för att staka ut detaljerna i den process som nyligen inletts mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un, som möttes i Singapore den 12 juni.

När Pompeo återvände till Japan gav han beskedet att USA:s sanktioner mot Nordkorea kommer att vara kvar till dess att landet har uppnått "slutgiltig kärnvapennedrustning".

— Samtidigt som vi uppmuntras av framstegen i samtalen, kan inte endast framsteg rättfärdiga en lättnad av de nuvarande sanktionerna, säger Pompeo.

"Hela världen en gangster"

Tonen mellan länderna hårdnade dock efter besöket. Pompeo uttryckte till en början att samtalen varit "mycket produktiva", medan Nordkorea kallade de amerikanska kraven på nedrustning för gangsteraktiga.

"Det verkar som att USA har missförstått vår goda vilja och vårt tålamod", lyder ett nordkoreanskt uttalande.

Men Mike Pompeo pekade på att världssamfundet står bakom synen på att Nordkorea måste avstå från att utveckla kärnvapen:

— Om kraven var gangsteraktiga är hela världen en gangster, eftersom det finns ett enhälligt beslut i FN:s säkerhetsråd om vad som måste uppnås.

Kroppar ska återföras

Mike Pompeo säger att nedrustningen har en bred innebörd som omfattar allt från vapen till robotar, och att den nordkoreanska sidan inte har bestridit den synen.

— Det kommer att gå att bekräfta den fullständiga kärnvapennedrustningen, det är vad president Trump och ordförande Kim har kommit överens om, säger Pompeo.

Japans utrikesminister Taro Kono säger att USA, Japan och Sydkorea är överens om att sanktionerna ska fortsätta till dess att Nordkorea skrotar sitt kärnvapenprogram och slutar utveckla ballistiska robotar, det vill säga sprängladdningar som avfyras över långa sträckor med hjälp av en raketmotor.

En av samtalspunkterna under mötet i Pyongyang var återförandet av kvarlevorna efter omkring 200 amerikanska soldater som stupade i Koreakriget (1950-1953). Pompeo säger att företrädare för båda sidor kommer att mötas den 12 juli för att diskutera frågan.

Bakgrund: Nordkorea

Det kommunistiska Nordkorea grundades med sovjetisk hjälp 1948, sedan Korea delats upp i en amerikansk och en sovjetisk ockupationszon efter andra världskriget. Ett inbördeskrig mellan Nord och Syd rasade 1950—53, sedan nordkoreanska trupper korsat gränsen och gått till anfall.

De båda länderna har aldrig slutit fred, utan ett vapenstillestånd råder fortfarande. En fyra kilometer bred demilitariserad zon skiljer dem åt.

Nordkorea brukar beskrivas som världens mest slutna land, en kommunistisk diktatur styrd av Kim Jong-Un. Den officiella ideologin hyllar "nationellt oberoende" och "självtillit". I praktiken har det inneburit isolationism, förtryck och svält.

Godtyckliga gripanden av regimkritiker, brist på rättssäkerhet samt tortyr och misshandel av fångar i landets fängelser och fångläger är omfattande. Enligt Amnesty International och människor som flytt Nordkorea under 2000-talet förekommer stora arbetsläger för dissidenter.

Samhället är militariserat och de 25 miljoner invånarna strängt övervakade. Landet lägger enorma summor på militären och provsprängde, trots omvärldens protester, sitt första kärnvapen 2006. Enligt FN:s resolutioner får Nordkorea inte avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester, något som inte har efterföljts och lett till omfattande sanktioner mot landet. Ekonomin har varit i kris sedan 1990-talet.

Källa: Landguiden med flera