Regeringen föreslår att göra det obligatoriskt för upphandlande myndigheter att ställa krav på djurskydd. Arkivbild. Foto:

Regeringen: Kommuner måste köpa svenskt

Ekonomi

Kommuner och landsting ska inte kunna köpa in utländskt kött som inte uppfyller samma krav som svenskproducerade livsmedel.

Förslaget kommer nu från regeringshåll.

— Det är självklart att vi inte ska ha en lagstiftning som innebär att våra svenska bönder missgynnas av deras höga kvalité i samband med upphandlingar, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S) till TT.

Tillsammans med regeringskollegan, konsumentminister Per Bolund (MP), och företrädare för branschen presenterade Shekarabi i dag förslaget.

Torkan aktualiserar

Förslaget följer efter den varma och torra sommaren som gjort att bönderna tvingats till nödslakt på grund av foderbristen. Enligt Shekarabi är dock detta ett förslag man jobbat med under lång tid.

— Sedan är det så att torkan och effekten på våra bönder aktualiserar den här frågan ännu mer, säger han.

Shekarabi påpekar att förslaget i praktiken inte betyder att utländskt kött förbjuds, däremot att samma krav ställs när det gäller låg antibiotikaanvändning och krav på djurskydd när myndigheter ska göra upphandlingar.

I nuläget sker det enbart i 60 procent av fallen.

Ska leva upp till kraven

TT: Historiskt har det förekommit en rad olika stora utbrott av campylobacter i färsk svensk kyckling. Är verkligen allt perfekt med svenskt kött?

— Det handlar inte om att säga att allt är perfekt utan att samma krav som gäller för svenska kyckling- och köttbönder ska uppställas i offentliga förhandlingar. Sedan är det upp till olika leverantörer till att leva upp till de här kraven.

Rättad: I en tidigare version stod det att Per Bolund är socialdemokrat. Rätt är att han tillhör Miljöpartiet.