Moskva håller koll på handelskriget USA-Kina och tänker försvara sig. Alla kan påverkas. På bilden syns en av Moskvas mest kända byggnader, Vasilijkatedralen. Foto:

Ryssland försvarar sig i handelskriget

Ryssland

Ryssland är redo att försvara sina intressen. Så kommenterar regeringen i Moskva handelskriget mellan USA och Kina.

— Ryssland kommer att ta nödvändiga steg för att försvara sina intressen. I synnerhet som sådana åtgärder finns i Världshandelsorganisationen WTO:s regler och normer, säger den ryska regeringens talesperson Dmitrij Peskov.

Moskva iakttar med "stor uppmärksamhet" de tullavgifter som de båda länderna nu belägger varandra med, sade han och menade att de kommer att "få följder inom vissa sektorer av världsekonomin".

För ett par veckor sedan klagade Kreml inför WTO på Washington för flerfaldiga brott mot internationella handelsregler och begärde formella konsultationer om USA:s nya 25-procentiga tull på stål och 10-procentiga på aluminium.

Därmed ställde sig Ryssland på samma sida som andra tunga WTO-medlemmar – EU, Kina, Indien, Mexiko och Kanada – i kampen mot den amerikanske presidenten Donald Trumps handelspolitik.

Ekonomer har varnat för att eskalerande handelshinder kan dämpa den ekonomiska tillväxten över hela världen och skada handelssystemen i grunden.