• Sebastian Samuelsson jublar efter att ha gått i mål som tvåa i skidskyttets jaktstart i OS. Foto:
  • Sebastian Samuelsson var iskall på skyttevallen. Foto:
  • Första samtalet hem till mamma. Sebastian Samuelsson fick hjälp att ringa hem av SOK:s mediechef Lars Markusson (längst till höger). Foto:
1/

Samuelsson spurtade hem skrällsilver

Skidskytte

Det var som att tiden stod stilla.

Men skottet satt och medaljen var klar.

Sebastian Samuelsson höll nerverna i styr och körde sig till ett skrällartat OS-silver.

— Nu ska jag bara njuta, säger 20-åringen.

Sebastian Samuelsson står omringad av journalister efter en den internationella presskonferensen. SOK:s mediechef Lars Markusson räcker fram luren, för att Sebastian Samuelssons mamma ska få en kort chans att gratulera sonen.

En ovan situation, medger Sebastian Samuelsson med ett skratt.

— Det är lite extra konstigt när det står en massa journalister framför. Men det är klart att man har tänkt många gånger på henne nu efter målgång. Man blir rörd av det, säger 20-åringen.
— Mamma har betytt jättemycket, det känns som att vi har gjort det här tillsammans väldigt mycket.

Sista skottet avgjorde

Sebastian Samuelsson var 14:e i söndagens sprint, bara 34 sekunder från OS-guldet. Redan där fanns en känsla av att jaktstarten kunde bli något extra för svensk del.

Samuelsson åkte bra, sköt bra.

Till slut var det allra sista skottet skulle avgöra om det blev medalj.

— Jag sköt iväg skottet och jag visste att det här sista skottet får man inte missa. Första reaktionen var att det var en miss. Jag kastade på mig bössan och… för mig kändes det som att den föll jättesakta den där pricken, berättar Samuelsson om dramat.
— Jag fick dubbelkolla om det var en träff. Det var det, då var det bara att ge fullt ös.

Spurtade "för tidigt"

Åkningen är Samuelssons stora styrka, i silverloppet hade han snabbast åktid av alla. Men för att ta medalj behövs ett närmast perfekt skytte också – och det plockade Samuelsson fram när det som mest behövdes.

Efter två nollor i det liggande skyttet gled han in till det tredje skyttet mitt i guldstriden, tillsammans med sex konkurrenter.

Storstjärnan Martin Fourcade, Frankrike, sköt fullt och kopplade segergreppet, men med bara en bom höll sig Samuelsson kvar i kampen om medaljerna.

20-åringen var sedan iskall i det avslutande skyttet, fem träffar, och gjorde upp om silvret med tysken Benedikt Doll – en duell som svensken avgjorde på "fel" ställe. Mycket tack vare välvallade skidor.

— Jag hade väldigt bra skidor. Från början tänkte jag att jag skiter i den där silvermedaljen, brons är också bra, säger Samuelsson.
— Men sedan började jag tänka att silver är också lite roligare. Jag gick egentligen lite tidigt men vallarna stod och skrek "kör, kör".

Pichlers adept

Sebastian Samuelsson var länge en lika lovande längdskidåkare som han var skidskytt. Han valde att gå på skidskyttegymnasium för att kunna hålla på med båda grenarna, men undan för undan har skidskyttet tagit över.

Så här beskriver han sig själv:

— Jag är en 20-årig skidskytt som bor i Östersund numera, tränar under Wolfgang Pichler och lever för skidskytte. I dag är min bästa dag på jobbet så här långt.
— Sedan Wolfgang Pichler tog upp mig i landslaget för nästan tre år sedan har det blivit mer och mer skidskytte. Det är inget snack om att det är skidskyttet som gäller fullt ut för mig.

Ingen av hans lagkamrater var efteråt var särskilt förvånade över att just Samuelsson lyckades i Pyeongchang. Själv är 20-åringen ödmjuk efter sin första stora pallplats som senior.

— Jag visste att jag är i otroligt bra form och att det klart att jag kan ta en medalj om det går helt perfekt. Men det är ju inte så ofta som det går helt perfekt, säger han.
— Men i dag var det en perfekt dag för mig.

Fakta: Sebastian Samuelsson

Född: 28 mars 1997 i Malmköping.

Klubb: I21 IF.

Tidigare meriter: Tog guld i jaktstart och silver i sprint vid ungdoms-OS 2015.

Aktuell som: Sensationell silvermedaljör i jaktstart vid OS i Pyeongchang.

Fakta: Svenska OS-medaljer i skidskytte

Sverige har genom åren tagit elva OS-medaljer i skidskytte.

Herrar:

1960: guld, 20 km: Klas Lestander.

1968: brons, stafett: Lars-Göran Arwidson, Tore Eriksson, Olle Petrusson, Holmfrid Olsson.

1972: brons, 20 km: Lars-Göran Arwidson.

1992: brons, 20 km: Mikael Löfgren.

1992: brons, stafett: Ulf Johansson, Leif Andersson, Tord Wiksten, Mikael Löfgren.

2010: guld, jaktstart 12,5 km: Björn Ferry.

2018: silver, jaktstart 12,5 km: Sebastian Samuelsson.

Damer:

2002: brons, sprint: Magdalena Forsberg.

2002: brons, 15 km: Magdalena Forsberg.

2006: guld, masstart, 12,5 km: Anna Carin Olofsson-Zidek.

2006: silver, sprint: Anna Carin Olofsson-Zidek.