Sara Stridsberg. Arkivbild. Foto:

Nytt Akademiavhopp: "Alla har en gräns"

Akademikrisen

Ledamoten Sara Stridsberg lämnar Svenska Akademien. Därmed är hon ytterligare en i raden av ledamöter som lämnat Akademien på kort tid.

"Jag förstår om hon inte längre orkar", kommenterar en annan avhoppare, Peter Englund.

Författaren Sara Stridsberg, som har suttit på stol nummer 13 i Akademien sedan 2016, har nu beslutat sig för att lämna den hårt ansatta kulturinstitutionen, skriver Akademien i ett pressmeddelande.

"Vi beklagar verkligen Sara Stridsbergs beslut att lämna Akademien. Vi befinner oss i ett återuppbyggnadsarbete där hennes krafter skulle varit värdefulla", skriver Anders Olsson, tillfällig ständig sekreterare, till TT.

I ett mejl till TT tidigare i vår utvecklade Sara Stridsberg hur tankegångarna gick kring huruvida hon skulle lämna sin stol eller ej:

"Den historiska möjlighet till förändring som uppstod inom Akademien i november – och som gav mig personligen ett stort hopp – har under våren långsamt stängts. Alla idéer som fanns om ljus, transparens och förnyelse har motarbetats till förmån för andra hänsyn", skrev hon då.

Många avhopp

Under våren har även tidigare ständige sekreteraren Sara Danius samt ledamöterna Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren lämnat sina stolar, varav Östergren även har begärt formellt utträde. Sedan tidigare deltar inte heller Kerstin Ekman eller Lotta Lotass i Akademiens arbete, och Lotass har begärt formellt utträde. Även Katarina Frostenson har lämnat sin stol.

Peter Englund kommenterar Sara Stridsbergs avhopp i ett mejl till TT:

"Svenska Akademien förlorar i och med detta inte bara en kolossal talang, utan även en klok och eftertänksam ledamot. Sara Stridsberg är en stark person och har visat att hon inte ger upp i förstone, men alla har en gräns och jag förstår om hon inte längre orkar."

Kjell Espmark säger till Dagens Nyheter att han inte vill kommentera Stridsbergs besked.

— Jag vill inte yttra mig om det, utan hon får tala själv om det. Däremot vill jag säga att jag verkligen respekterar Sara Stridsbergs beslut. Det respekterar jag verkligen, säger han till tidningen.

Djup kris

Avhoppen bottnar i den djupa kris Akademien befunnit sig i sedan i fjol, då en rad kvinnor vittnade i Dagens Nyheter om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av den så kallade kulturprofilen, en man med nära band till Svenska Akademien. Sedan dess har bland annat Sara Danius avgått, kungen meddelat att han ändrar i Akademiens stadgar så att det nu är möjligt att lämna på egen begäran, samt Ekobrottsmyndigheten inlett en förundersökning.

Avhoppen innebär att det nu endast är 10 av de 18 ledamöter som krävs för att Akademien ska vara fulltalig som är aktiva.

Fakta: Krisen i Akademien

I november 2017 vittnar 18 kvinnor i Dagens Nyheter om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av den så kallade kulturprofilen, med nära band till Svenska Akademien. Han nekar hela tiden till brott och delar av förundersökningen läggs senare ner.

En djup spricka uppstår när en advokatutredning som utrett kulturprofilens koppling till ledamöterna presenteras. Man röstar om uteslutning av ledamoten Katarina Frostenson som har koppling till kulturprofilen. Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren röstade för en uteslutning och lämnar sina stolar.

Horace Engdahl skriver i Expressen att "Sara Danius är den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift". Två dagar senare lämnar hon både posten som ständig sekreterare och sin stol. Även Katarina Frostenson lämnar.

Kungen meddelar att han ändrar stadgarna i Svenska Akademien så att det blir möjligt att lämna på egen begäran.

Den 20 april meddelar Akademien att man överlämnar utredningen till rättsvårdande myndigheter. 27 april meddelar Ekobrottsmyndigheten att en förundersökning inletts.