Sommarvärmen håller sig kvar över landet i några dagar till. Arkivbild. Foto:

Sista dagarna med sommarvärme

Väder

Den rekordvarma och rekordtorra sommaren sjunger på sista versen – men än finns det möjlighet för soldyrkare att njuta av temperaturer runt 20-strecket. Åtminstone i några dagar till.

Tidigare i veckan sammanfattade SMHI sommaren 2018, och inte oväntat presenterades rekordsiffror.

I större delen av Götaland och Svealand var sommaren den varmaste som någonsin uppmätts, och även en av de tio soligaste. Den preliminärt högsta temperaturen uppmättes i skånska Hästveda den 26 juli – 34,6 grader.

Vädret har nu återgått till det mer normala för årstiden, med regn och svalare temperaturer – men än finns det hopp för värmeälskaren.

— Sommarvärmen håller sig kvar under söndagen och måndagen, kanske även på tisdagen, i landets södra delar. Vi har varm, högtrycksbetonad luft på gång upp, vilket kan ge temperaturer på runt 20 grader ända upp i Norrland, säger Ida Dahlström, meteorolog på SMHI, till TT.

Någon långvarig värme är det dock inte fråga om.

— Framåt mitten av veckan ger högtrycket vika för regn och temperaturer närmare 15 grader, så det gäller att passa på att njuta, säger Dahlström.

Den meteorologiska hösten har redan kommit till delar av Lappland, Dalafjällen och södra Norrlandsfjällen, men får alltså vänta några dagar på att fortsätta sin framfart genom landet.

Fakta: Rekordsommaren 2018

I större delen av Götaland och Svealand var sommaren 2018 den varmaste som uppmätts sedan officiella mätningar påbörjades.

Några stationer som noterade rekord för sommarmedeltemperatur är Uppsala (mätstart 1722), Stockholm (mätstart 1756), Lund (mätstart 1859) och Göteborg (mätstart 1860).

Sommarens högsta temperatur hade Hästveda i norra Skåne med 34,6 grader den 26 juli.

Sommaren blev varmare än normalt i hela landet – fram till den 28 augusti låg temperaturöverskottet på 1-3 grader i landets norra halva, och 2-4 grader i den södra.

Antalet soltimmar var också ovanligt högt – sex av SHMI:s solstationer noterade det högsta antalet soltimmar någonsin.

Rekordet för antal soltimmar slogs på ögruppen Svenska Högarna längst ut i Stockholms skärgård, där 1 023 soltimmar noterades under sommaren.

Källa: SMHI