En 13-årig skolpojke i Tanzania dog efter att ha misshandlats av en lärare. Bilden är arrangerad. Arkivbild. Foto:

Skolpojkes död väcker protester mot barnaga

Tanzania

Den 13-årige skolpojken Sperius Eradius död i Tanzania har väckt debatt om barnaga i skolan. Han dog i slutet av augusti, några dagar efter att ha misshandlats av en lärare som anklagade honom för att stulit en annan lärares handväska.

Sperius Eradius föräldrar har vägrat begrava sin son i väntan på att läraren ska gripas och skolans rektor stängas av – och dödsfallet har skapat en storm av protester i Tanzania.

Den framstående kvinnoorganisationen TAMWA fördömer händelsen och lyfter bland annat fram ett fall från 2016 då en flicka tvingades ta av sig sina underkläder innan hon fick stryk av fyra lärare. Anledningen till straffet sades vara upprepad frånvaro.

Barnaga är tillåtet i Tanzanias skolor, men landets centrum för mänskliga rättigheter (LHRC) vill att regeringen ser över lagstiftningen.

"Skolan ska vara en säker plats för elever", säger organisationen i ett uttalande. "Lärare som utsätter elever för brottsliga handlingar borde få tuffa straff i avskräckande syfte."

Tanzanias minister med ansvar för barns hälsa, Ummy Mwalimu, säger sig vara chockad av omständigheterna kring Sperius Eradius död.

— Våld mot barn är oacceptabelt, säger hon.

Fakta: Barnaga lagligt

Barnaga i skolan är tillåtet i Tanzania, enligt en lag från 1979. Enligt den får bara skolors rektorer utdela kroppslig bestraffning. Slagen måste vara riktade mot händerna eller skinkorna och utdelas med ett lätt och flexibelt spö. Straffen får bara delas ut vid allvarliga förseelser och i "rimliga" mängder.

Källa: AFP