I dag firar Norges nationaldag. Foto:

Smolken i glädjebägaren inför 17 maj-firandet

Norge

I dag firar Norge sin nationaldag med folkfester och flaggviftande.

Men trots glädjeyran finns åtminstone några mindre problem som riskerar att dämpa festhumöret något i grannlandet.

Dåligt väder

Norge har haft sommarvärme i flera dagar. Men det ser ut att bli sämre väder just på nationaldagen.

— Torsdagen blir den kallaste och värsta dagen den här veckan. Vi får nordanvind och det blir paraplyväder, säger ldbjørg Moksnes vid Meteorologisk institutt till Aftenposten.

Nakna flaggstänger

Den norska flaggan utformades av Fredrik Meltzer för nästan 200 år sedan. Färgerna – rött vitt och blått – är frihetens. Liksom andra länder finns en rad regler kopplade till den norska. Den får aldrig vidröra marken, ska tidigast hissas klockan 08.00 och vara halad senast klockan 21.00. Av rädsla för att missa tiderna låter många flaggstången stå naken, tror flaggexperten Jan Oskar Engene.

— Jag vill uppmana folk att ta lite lättare på det. Låt hellre flaggan hissas upp några minuter för sent, eller att den tas ned lite för sent. Det är bättre än att man inte flaggar alls, säger han till NRK.

Strejk påverkar sändningarna

I tisdags gick 1 700 anställda på public service-bolaget NRK ut i strejk. Tv-, radio och nätsändningarna – normalt en röd-vit-blå orgie av firande på 17 maj, kan bli betydligt fattigare.

— Det finns en risk för att 17 maj-sändningen blir allvarligt påverkad av detta, sade Olav Nyhus, direktör med ansvar för rättliga frågor och personal vid NRK, inför nationaldagen.

Inga ballonger

På flera håll tvingas norrmännen klara sig utan ballonger. I Bergen, Stavanger, Haugesund och Tromsø kommer inga heliumballonger att få säljas på kommunal mark, och i Fredrikstad finns förbud mot alla typer av ballonger. Orsaken är att heliumballongerna som tappas svävar i väg och smutsar ner bland annat havet. De som förespråkar ett ballongförbud kan förskräckas av att det ser ut som att Oslo fortfarande fortätter med ballongerna.

Fakta: Norsk gränshandel med Sverige

Förra året handlade norrmännen i Sverige för 19,5 miljarder kronor, betydligt mer än vad svenskar handlar för i Norge, och också överlägset mest jämfört med annan gränshandel.

Handeln har också ökat med 29 procent. Det rör sig främst om handel i matbutiker, och en stor del alkohol.

Källa: SCB