EU:s utrikeschef Federica Mogherini hoppas på en lösning i konflikten om Kosovo. Arkivbild. Foto:

Inget genombrott om Kosovo

Kosovo

EU får hoppas vidare på ett genombrott i relationerna mellan Serbien och Kosovo.

Fredagens presidentsamtal i Bryssel slutade i pessimism och nya hårda ord.

Det är dags för en lösning på den långvariga konflikten, hoppades EU:s utrikeschef Federica Mogherini inför mötet med Serbiens Aleksandar Vucic och Kosovos Hashim Thaci.

Filmklippen från förmiddagens ankomster visade dock framför allt en rejält allvarlig Vucic i samtal med Mogherini. Och enligt den serbiska regeringens särskilde Kosovo-chef, Marko Djuric, ska presidenten därefter ha vägrat att tala direkt med kollegan från Kosovo.

— På grund av alla bedrägerier, hot och lögner från kosovoalbanerna, förklarade Djuric för den serbiska nyhetsbyrån Tanjug, enligt österrikiska APA.

Inställd resa?

I ett uttalande från Mogherini konstaterades efteråt att "svårigheter återstår".

"Jag höll flera samtalsomgångar med båda om alla frågor på bordet. Jag litar på deras engagemang i att fortsätta processen och nå en juridiskt bindande uppgörelse om normalisering av sina relationer inom de kommande månaderna", skrev utrikeschefen.

"Jag kommer att i Bryssel hålla nästa omgång av högnivådialogen inför ministerveckan i FN:s generalförsamling i hopp om att få de två sidorna att tillsammans avancera kring innehållet i uppgörelsen", berättade Mogherini.

Enligt Marko Djuric är det samtidigt oklart om president Vucic kommer att åka till de serbdominerade delarna av norra Kosovo på söndag som planerat.

— Presidenten kommer inte att uttala sig till folket förrän i kväll och har ännu inte bestämt sig om han tänker ställa in sin resa till Kosovo, sade Djuric enligt serbiska nyhetssajten B92.

Skepsis om landbyte

Samtalen inom den EU-ledda "dialogen" i Bryssel var de första sedan Thaci och Vucic för två veckor sedan öppet talade om gränsändringar och markbyte som en tänkbar lösning. Oron och skepsisen till det är dock stor bland många andra ledare och experter.

— Jag har alltid tyckt att det är en dålig lösning och det tycker jag fortfarande, säger exempelvis 82-årige österrikiske fredsförhandlarveteranen Albert Rohan till APA.

Fakta: Kosovo

Kosovo ligger i sydvästra delen av det forna Jugoslavien, är till ytan ungefär lika stort som Skåne och bebos av knappt två miljoner invånare, huvudsakligen etniska albaner.

Sedan internationellt ingripande satt stopp för ett kortvarigt krig i slutet av 1990-talet har området i praktiken brutit sig loss från den tidigare serbiska kontrollen. Självständighet utropades 2008 och har hittills erkänts av drygt 100 länder inom FN, däribland Sverige. Bland dem som ännu inte erkänt landet finns Kina, Ryssland och Indien, men även fem EU-länder: Cypern, Grekland, Rumänien, Slovakien och Spanien.

Sedan flera år tillbaka håller EU i en "dialog" mellan de styrande i Kosovo och Serbien i syfte att "normalisera" relationerna. En framförhandlad lösning är exempelvis ett krav för att kunna avsluta Serbiens pågående förhandlingar om medlemskap i EU.