• Tv-kändisen och före detta Vita huset-tjänstemannen Omarosa Manigault Newman. Foto:
  • Omarosa Manigault Newman, avskedad tidigare medarbetare till president Donald Trump, under sin tid i Vita huset. Foto:
  • Omarosa Manigault Newman, avskedad tidigare medarbetare till president Donald Trump, under sin tid i Vita huset. Foto:
1/

Inspelningar och Trump-tweet om hund upprör

USA

Oron sprider sig i Washington DC för att en sparkad presidentmedarbetares inspelade samtal inte är de enda som kan bli offentliggjorda.

Upprördheten är också stor för att Donald Trump kallat sin före detta anställde för en "hund".

I amerikanska medier beskrivs stämningen i maktens korridorer som spänd och upprörd, trots att de inspelningar som den sparkade Omarosa Manigault Newman hittills har publicerat egentligen inte innehåller något alltför graverande.

Omarosa – som avskedades i december i fjol och nu marknadsför sin bok "Unhinged" om tiden i Vita huset – har anklagat presidenten för rasism och säger att hon har inspelningar där han använder "n-ordet".

Men hittills har några sådana inte materialiserat sig. I stället har hon låtit omvärlden lyssna på hur stabschef John Kelly avskedar henne i Vita husets så kallade situationsrum – ett rum där privata telefoner och annan personlig elektronisk utrustning är strängt förbjudna.

Strikt telefonförbud

Det som upprör är således att inspelningarna ens finns. De är särskilt känsliga i ett Vita huset som allt sedan Trump flyttade in har tampats med läckor. I januari i år fattade John Kelly beslut om att förbjuda alla personliga mobiltelefoner i västra flygeln, där presidenten har sitt kontor. Vita huset gör också genomsökningar för att hitta insmugglade telefoner.

De senaste dagarna har kängorna haglat mellan Omarosa Manigault Newman och Vita huset. Trump har kallat sin tidigare medarbetare, som han lärde känna när hon deltog i hans dokusåpa "The Apprentice", för "sinnesrubbad" och "avskum". Presidenten säger också via Twitter att det "fruktansvärda" n-ordet inte finns i hans ordförråd.

Fler inspelningar?

På tisdagen nådde Trumps språkbruk också en ny bottennivå enligt en rad kritiker. Han twittrade: "När man hjälper en galen, lipande skurk och ger henne jobb i Vita huset, så gick det tydligen inte så bra. Bra jobbat av general Kelly att snabbt sparka en sådan hund!"

Kritiken mot uttalandet lät inte vänta på sig. Anstötligt, till och med med Trump-mått mätt, och opassande att USA:s högsta ämbete befläckas av ett sådant språk, anser flera republikanska och demokratiska företrädare.

Den avskedade hävdar att det finns fler inspelningar och säger att hon vill publicera dem för att skydda sig själv, "eftersom alla i Vita huset ljuger". I boken skriver hon bland annat att hon hört presidenten uttala rasistiska ord om sin rådgivare Kellyanne Conways make, som har filippinska rötter.

Fakta: Omarosa Manigault Newman

Född 1974 i Ohio. Har examina i tv-journalistik och kommunikation. Har också studerat teologi och arbetat som pastor.

Deltog 2004 i dåvarande affärsmannen Donald Trumps dokusåpa "The Apprentice" och blev känd för allmänheten. Hon har även deltagit i Celebrity Apprentice och andra liknande program.

Var tidigare demokrat och arbetade en tid på 1990-talet för dåvarande vicepresidenten Al Gore.

Jobbade för Donald Trumps presidentkampanj med att nå ut till svarta väljare. I januari 2017 offentliggjordes hennes nya tjänst i Vita huset, som assistent till presidenten och kommunikationschef vid Vita husets sambandskontor. Då sade hon också att hon bytt parti till Republikanerna, att hon var en så kallad "Trumplican".

Avskedades av stabschef John Kelly i december. Har därefter deltagit i dokusåpan Celebrity Big Brother samt skrivit den Trumpkritiska boken "Unhinged".

Källor: USA Today, CNN, The New York Times med flera

Fakta: Donald Trump

Född 1946 i Queens i New York. Har ekonomexamen med inriktning på fastigheter från University of Pennsylvania. Har byggt ett fastighetsimperium med fokus på bland annat hotell och golfbanor. Kontroversiell miljardär och tv-personlighet, bland annat i dokusåpan "The Apprentice".

Med sin tuffa invandringsretorik och löftet att göra Amerika stort igen vann republikanen Trump till mångas förvåning presidentvalet 2016 över demokraten Hillary Clinton. Trump är den förste presidenten i USA som inte har erfarenhet som folkvald politiker eller militär, även om han övervägt att ställa upp i presidentval tidigare.

Donald Trump är fembarnspappa och inne på sitt tredje äktenskap. Gift med slovenskamerikanska Melania Trump sedan 2005. Dottern Ivanka Trump arbetar i Vita huset liksom maken Jared Kushner, som är en av Trumps högt uppsatta rådgivare.