Goeldisapan stals från Universeum och hittades på McDonalds i Västra Frölunda. Foto:

Stressad apa i säkerhet efter stöld

Djur

Tilltufsad, stressad och lite uttorkad, men vid ganska gott mod. Universeums stulna goeldisapa verkar ha klarat onsdagens äventyr förhållandevis bra.

Det var strax efter lunch som personalen på Universeum upptäckte att den lilla apan var borta från den artificiella regnskogen. Hur hon försvunnit är fortfarande ett mysterium.

— Det är en stöld, men vi vet inte hur det gick till. Hon bor i en regnskog med hög luftfuktighet, så kameror är inte aktuellt, säger Daniel Rooth, ansvarig zoolog på Universeum.

I karantän

Vid 22.40 fick polisen samtal om att en apa synts till på McDonalds i Västra Frölunda. De larmade djurskötare och vid midnatt var goeldisapan tillbaka på Universeum där hon kommer att hållas i karantän. Hon har inga synliga fysiska skador, men det är svårt att säga hur den ofrivilliga utflykten påverkar på sikt.

— Vi kommer att hålla koll på henne några veckor så att hon inte fått någon smitta, eller får någon stressutlöst sjukdom.

Och maten på McDonalds är inte bra för en apmage.

— För henne hade det definitivt varit skadligt. Vi vet inte om hon lyckats få något i sig.

För några år sedan stals tukanen Georgina från Universeum, men Daniel Rooth förklarar att det inte går att jämföra med onsdagens apstöld.

— Det var annorlunda för hon är väldigt van vid människor, men här måste man använda mer eller mindre fysiskt våld. De här aporna söker inte aktivt upp människor.

Sårbar art

Goeldisapan är en rödlistad art som är klassad som sårbar. Honan som stals ingår i ett bevarandeprojekt för att rädda artens överlevnad. I naturen lever de i familjegrupper, men honan har varit ensam på Universeum.

— Det är nästan tur, för hade hon blivit ryckt ur en familjegrupp hade de aldrig accepterat henne in i gruppen igen. Jag tror inte att den som gjort det här förstått vilken skada de kunde ha gjort.

När apan får vara bland folk igen är oklart, men om allt går väl kommer det inte dröja för länge innan hon får sällskap. Precis innan hon försvann hade Universeum fått besked om att de kunde få en hane till henne.

Fakta: Goeldisapa

Goeldisapan (Callimico goeldii) lever i regnskogar med tät undervegetation och bambuskogar i inre Amazonas.

Den blir 25–30 centimeter lång och svansen cirka 30 centimeter. Pälsen är mörkt grå eller svartbrun och yvig runt huvudet.

Goeldisapan livnär sig på frukter, insekter, spindlar, ödlor grodor och ormar.

Den har fått sitt namn efter den schweizisk-brasilianske zoologen Émil August Goeldi.