Cajsa Persson and Linda Wessberg vann EM-guld i matchspel. Foto:

Svenskt EM-guld till Wesström och Carlsson

Golf

På väg ut i semifinalen.

Nu är i stället Linda Wessberg/Cajsa Persson Europamästare i golf.

Guldmedaljen säkrades efter särspel i finalen mot det franska laget – Justine Dreher/Manon Molle – på ett regnigt Gleneagles i Skottland.

— Helt sjukt och superkul, jag vet inte vad man ska säga, säger Cajsa Persson till SVT.

Svenskorna bjöd trots det blöta och svårspelade vädret på fin golf under de nio första hålen och var i ledning med tre upp i matchspelet.

Sedan började spelet spöka och franskorna vann både hål tio och elva och reducerade till ett upp.

— När det regnar och blåser så slår man dåliga slag och det gäller att hålla huvudet högt för alla slår dåliga slag, säger Linda Wessberg till SVT.

Men svenskorna hade tur att det franska spelet också började vackla efter det.

Missade tidiga avgörandet

Den svenska ledningen var intakt till det sista hålet. Då kom käftsmällen. Persson hade en birdieputt för ett avgörande men bommade. Då satte Manon Molle i stället sin birdieputt och tog matchen till särspel.

Båda lagen gjorde par på det första särspelshålet efter att Carlsson räddat svenskorna med ett vackert bunkerslag.

Dramat fortsatte till det andra särspelshålet. Då kom avgörandet.

"Sista chansen"

Wessberg skickade upp bollen på green på hål tio, ett par tre hål, medan franskornas utslag gick ut i tjockgräset. Och greenträffen gav Sverige guldet efter att franskorna spelat bort sig.

— Vi har nog inte fattat det, det är fantastiskt. Jag vann EM-guld 2002 och trodde att det var sista chansen men nu står man här igen, säger Wessberg, som dessutom har tre Europatoursegrar på meritlistan.

Den svenska duon såg länge ut att missa finalen. De var på lördagen i underläge mot veteranen och välmeriterade Laura Davies och British Open-vinnaren Georgia Hall i semifinalen. Det brittiska laget hade tre upp på hål 13. Då kom den svenska vändningen. Wessberg/Carlsson stod för en stark avslutning och på hål 18 säkrade man finalplatsen.

På herrsidan tog Spanien hem guldet och silvret gick till Island.