Tidigare Italienproffset: "En rejäl satsning"

Fotboll

Petronella Ekroth byter klubb till Juventus.

En klubb som siktar på att leda den italienska damfotbollen i samma riktning som den engelska och den tyska gått tidigare – mot världstoppen.

— De har skapat ett damlag för att de vill vinna med dem och helst allting som går att vinna, säger tidigare Fiorentinaproffset Lisa Ek till TT.

Juventus valde att satsa på ett damlag inför den gångna säsongen och det blev succé direkt. Klubben vann omedelbart Serie A Femminile och är ett lag som satsar stenhårt. Djurgårdens Petronella Ekroth är det senaste tillskottet för en storklubb som nu vill nå världstoppen även på damsidan.

— Juventus har verkligen gjort en rejäl satsning. Det är en storklubb som inte har råd att köra halva vägen med damerna. Utan de har skapat ett damlag för att de vill vinna med dem och helst allting som går att vinna. Det är jättekul för Petronella och för Juventus också såklart, säger Lisa Ek, som spelade för italienska Fiorentina under åren 2015-2016.

Genomgående trend

Hon fortsätter:

— De har kapital att köpa in de bästa spelarna, men jag trodde ändå att de skulle behöva vänta ett par år innan de fick ihop det. De har lyckats jättebra och de ser ut att bli ännu vassare nu när de satsar inför Champions League också.

Trenden har varit påtaglig på den internationella fotbollskartan under senare år. Fler och fler högt ansedda storklubbar på herrsidan har inlett satsningar även på damsidan. I England har Chelsea och Manchester Citys projekt redan rönt stora, internationella, framgångar, likaså Bayern München och Wolfsburg i Tyskland. I Spanien siktar Barcelona och Atletico Madrid på en liknande utveckling.

Och i Italien så är Milan den senaste storklubben som inlett en satsning på damerna, när de nästa säsong debuterar i Serie A.

"Väldigt beroende"

Det här är en utveckling som kommer att lyfta den italienska damfotbollen, tror Lisa Ek.

— I takt med att herrklubbarna börjar satsa och lägger in pengar, inte bara på det att köpa spelare, utan också med organisation runtomkring och ger dem möjlighet att träna på heltid, något som inte har varit självklart för de allra flesta klubbarna i Italien. Nu kommer vi få se en italiensk damfotboll som bara blir starkare och starkare, säger hon.

TT: Hur långt har de kvar till de bästa klubbarna i Europa?

— De har en bit kvar. Just nu är det Juventus som anför tåget och de har bara varit med i ett år. Sedan är det en klubb som Fiorentina som precis som i herrfotbollen inte har de resurser som finns i de engelska och tyska klubbarna. Man saknar den ekonomin.
— Det är väldigt beroende av att herrklubbarna går in med kapital, så det är lite beroende av hur den utvecklingen går. Det tar nog några år innan man kan hävda sig fullt ut mot de allra bästa.