Syrisk soldat vid sin post. Arkivbild. Foto:

Över 220 döda i IS-attacker i Syrien

Syrien

En serie samordnade attacker av jihadister i södra Syrien har orsakat över 220 personers död, uppger oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR). Jihadiströrelsen IS säger sig ha genomfört dåden.

Enligt SOHR, som bevakar kriget från Storbritannien, slog totalt fyra självmordsbombare till i staden al-Suwayda. Detta samtidigt som beväpnade jihadister angrep flera byar norr och öster om staden. I byarna bröt strider ut mellan jihadister och syriska regimstyrkor och det är där de flesta dödsoffren har krävts.

Via meddelandeappen Telegram säger Islamiska staten (IS) att jihadistgruppen ligger bakom attackerna. "Kalifatets soldater" angrep säkerhetsposteringar och regeringsmål i staden al-Suwayda innan de utlöste sina självmordsbälten, heter det i uttalandet.

De flesta av offren var personer som strider för den syriska regimen, enligt SOHR. Närmare 130 av offren var civila. Även ett 40-tal IS-jihadister ska ha dödats, enligt SOHR.

De höga dödsiffrorna bekräftas av syriska statsmedier. En lokal hälsovårdschef säger till den statliga syriska radion att minst 215 människor dödats.

Attackerna beskrivs som de dödligaste som IS utfört i Syrien på flera månader.

Under de senaste dagarna har den syriska regimen med ryskt understöd attackerat IS-positioner i området.