• Porrproducenten Stephanie Clifford, även känd som Stormy Daniels. Arkivbild. Foto:
  • USA:s president Donald Trump. Arkivbild. Foto:
  • President Donald Trumps tidigare advokat Michael Cohen. Arkivbild. Foto:
1/

Trump vill lämna Stormy Daniels-tvist

USA

USA:s president Donald Trump försöker av allt att döma lägga den skandalomsusade juridiska tvisten med porrproducenten Stephanie Clifford, även känd som Stormy Daniels, bakom sig.

I en domstolsinlaga som lämnats in i helgen heter det att Trump inte kommer att bestrida Cliffords påstående att uppgörelsen – enligt vilken hon fick pengar för att hålla tyst om en påstådd affär med Trump – inte är giltig, rapporterar nyhetskanalen CNN.

Presidenten kommer inte heller att opponera sig emot att avtalet, om det inte anses vara ogiltigt, ska hävas, enligt Trumps advokat Charles Harder. I skrivningen uppmanar Harder Cliffords att omedelbart avfärda Trump från den stämning hon lämnade in tidigare i år.

Cohen erkände

I januari blev det känt att Trumps dåvarande advokat Michael Cohen bara veckor före presidentvalet 2016 lät betala ut 130 000 dollar till Clifford för att hon inte skulle berätta om ett sexuellt möte med Trump 2006, enligt uppgifter som först publicerades i The Wall Street Journal.

Senare under våren stämde Clifford Trump för ogiltigt avtal, bland annat eftersom han själv aldrig undertecknade överenskommelsen. Parallellt anfördes att utbetalningen kunde vara ett brott mot USA:s strikta kampanjfinansieringslagar.

För ett par veckor sedan erkände sig Michael Cohen skyldig till kampanjfinansieringsbrott med anledning av utbetalningen. Inför domstol pekade han ut presidenten som den som instruerat honom att göra utbetalningen – vilket skulle innebära att Trump är medskyldig. Trump försökte dock slå ifrån sig anklagelserna och sade till nyhetskanalen Fox News att han inte fick kännedom om betalningarna förrän efter att Cohen gjort dem.

— De kom inte från kampanjen, de kom från mig, sade presidenten.

Desperat "fifflare"

I en separat domstolsinlaga i fredags gick Michael Cohen med på att häva det ursprungliga avtalet från 2016 och krävde de 130 000 dollarna tillbaka. Cliffords advokat Michael Avenatti avfärdar kraven och kallar Cohen och Trump för "desperata" och "fifflare".

Bakgrund: Michael Cohen-fallet

Michael Cohen, 51 år, var tidigare Donald Trumps personliga advokat och nära medarbetare. Han har arbetat för Trumps bolag Trump Organization i över tio år.

För ett år sedan påstod Michael Cohen att han var redo att "ta en kula för presidenten". Men i augusti upphörde den lojaliteten, när Cohen i en uppgörelse med federala åklagare talade om "en kandidat till ett federalt ämbete" som instruerat honom att göra utbetalningar till den före detta porrstjärnan Stephanie Clifford (även känd som Stormy Daniels) och ytterligare en kvinna. Cohens advokat fastslog att syftningen på "ett federalt ämbete" gäller Donald Trumps presidentkampanj.

Det var under presidentens valkampanj 2016 som Trump ska ha beordrat Cohen att betala två kvinnor som hotade med att gå ut i offentligheten med sina påstådda relationer med den republikanske presidentkandidaten.

Cohen betalade ut 130 000 respektive 150 000 dollar till de två kvinnorna.

I våras gjorde FBI en räd mot Cohens kontor på uppdrag av den särskilde åklagaren Robert Mueller som utreder rysk påverkan på valrörelsen 2016. Mycket material beslagtogs vilket ledde till åtal. Vid rättegången i augusti fälldes Cohen även för en rad ekonomiska brott. Han riskerar flera års fängelse, domen väntas den 12 december.

Källa: AFP, Reuters