USA:s president Donald Trump och Irans Opecsändebud Hossein Kazempour Ardebili tvistar om orsaken till högre oljepriser. Arkivbild. Foto:

Trump i Twitterattack mot Opec

Ekonomi

Oljepriserna är för höga och det är oljekartellen Opecs fel, enligt USA:s president Donald Trump.

"Inte bra!", tillägger han i ett inlägg på Twitter.

Kritiken från Trump kommer inför mötet i Wien om framtida produktionskvoter mellan Opecländerna och andra ledande oljeländer, som Ryssland, 22–23 juni.

Opec, Ryssland och några andra länder införde produktionskvoter 2017 i syfte att minska överutbudet på råolja och pressa upp oljepriset. Sedan dess har oljepriset lyft med omkring 60 procent.

Från Opeclandet Iran kom det omedelbart mothugg mot Trumps Twitterinlägg.

"Ni kan inte införa sanktioner mot två av Opecs grundarländer och sedan skylla på Opec för turbulenta oljepriser", skriver Irans Opecsändebud Hossein Kazempour Ardebili i ett uttalande till Reuters.

Trumpregeringen har under våren, utöver att återinföra sanktioner mot Iran, även lagt till nya sanktioner mot Opeclandet Venezuela.

Världsmarknadspriset på råolja lyfte i maj till över 80 dollar per fat för ett terminskontrakt Brentolja. Sedan dess har det sjunkit tillbaka något till drygt 76 dollar per fat i onsdagens handel.

Fakta: Oklar framtid för produktionskvoter

De flesta bedömare räknar med att Opecländerna och Ryssland på pappret håller fast vid sin uppgörelse om produktionskvoter till slutet av 2018. Men det är oklart vad som händer efter det.

Sedan USA drog sig ur kärnenergiavtalet med Iran i maj och samtidigt hotat europeiska och asiatiska företag med sanktioner om de gör affärer med Iran har Opeclandet Saudiarabien flaggat för produktionsökningar.

Andra länder i oljekartellen har redan hunnit öka produktionen och Rysslands oljeproduktion uppgår just nu enligt industrikällor till 11,1 miljoner fat per dag, vilket är över den kvot som Ryssland har sagt sig följa.

Källa: Reuters