Martin Timell. Arkivbild. Foto:

Timell borta – oklart med "Äntligen hemma"

Tv

Martin Timell anklagas för att i flera år ha utsatt kvinnliga medarbetare för sexuella trakasserier.

Nu avslutar TV4 allt samarbete med programledaren – och vad som händer med "Äntligen hemma" framöver är oklart.

Den senaste veckan har det framkommit anklagelser mot programledaren Martin Timell om bland annat trakasserier, sexism och homofobi. På måndagen hölls ett krismöte med personalen på TV4, och efteråt meddelade ledningen att allt samarbete avslutas med programledaren.

Hans kontrakt sträcker sig till 2020, men enligt Casten Almqvist, vd för TV4, har kontraktet nu sagts upp.

— Det är mängden av allvarliga förseelser och mängden av allvarliga vittnesmål, säger Casten Almqvist till TV4 Nyheterna om beslutet.

TV4 valde att plocka bort samtliga program där Martin Timell deltar ur tablån, och från tv-kanalens playtjänst, redan förra veckan. Inspelningarna av kommande program med "Äntligen hemma" stoppades också.

Oklar framtid

Vad som nu händer med "Äntligen hemma" är oklart.

— Det är inte helt slutdiskuterat, utan det enda vi har bestämt är att vi kommer skiljas från Martin som kollega. Huruvida det finns en framtid för programmet utan Martin är för tidigt att svara på, säger Casten Almqvist till TT.

Enligt Casten Almqvist gjorde TV4 och produktionsbolaget Meter våren 2016 en utredning som fokuserade på arbetsförhållandena och programledarens påstådda beteende. Man bestämde efter utredningen att arbeta vidare med produktionen och programledaren baserat på att problemen hade åtgärdats. Men det visar sig i efterhand ha varit fel beslut, säger Casten Almqvist.

— Det är lite oklart varför man har valt att särbehandla en person och det är skälet till att jag nu tillsätter en oberoende utredning, för att just svara på den frågan, om hur det kunde hända. Och också för att bekräfta det som är min förhoppning, att det här är ett enskilt undantag från en kultur som i övrigt är väldigt stark och sund på TV4, säger han.

Gör utredning

En advokatbyrå har nu fått i uppdrag att göra en oberoende utredning om TV4 och Meter har brustit i hanteringen av de kränkningar och trakasserier som uppges ha skett.

— Jag tror att det är en mängd faktorer som har gjort att vi under många år har valt att se mellan fingrarna med det här beteendet. Det är just det som den här oberoende utredaren ska ta reda på, vilka de faktorerna är och vad vi kan lära oss av det för att se till att det inte kan hända igen, säger Casten Almqvist.

Även Kanal 5 väljer att inte sända det sista programmet av kanalens program "Fiskefeber" där Martin Timell skulle medverka, enligt Aftonbladet.

I en intervju med Expressen i fredags kommenterade Martin Timell anklagelserna om bland annat sexism, rasism och homofobi under inspelningarna av "Äntligen hemma".

— Det är en sådan skillnad på hur jag har uppfattat mig själv i den här branschen och hur verkligheten har varit. Jag har inte fattat att jag har gjort folk jävligt illa. Jag har inte fattat att mitt beteende har varit grovt föråldrat. Jag har inte haft några onda avsikter men jag har skött det jävligt klantigt. Ibland har det varit plumpt, men så gör väl andra också. Men jag får tala för mig. Jag har inte fattat att det var så här jävla illa, sade han då till tidningen.

Fakta: #metoo – detta har hänt

Den 5 oktober rapporterar New York Times att en mängd kvinnor anklagar Hollywood-producenten Harvey Weinstein för sexuella trakasserier som pågått i decennier. Hittills har ett 40-tal kvinnor trätt fram och anklagat Weinstein för övergrepp, däribland flera fall av våldtäkt.

"Om alla kvinnor som har blivit sexuellt trakasserade skriver 'jag också' som status, kanske människor kan förstå omfattningen av problemet", skriver skådespelaren Alyssa Milano på Twitter den 15 oktober.

Ett drygt dygn senare exploderar #metoo även i svenska sociala medier. Kända och okända kvinnor vittnar om sexuella trakasserier och övergrepp. Bland dem finns konstnären Stina Wollter, komikern Karin Adelsköld, programledaren Jessica Almenäs och artisten Sarah Dawn Finer.

Tre manliga medarbetare på Aftonbladet, TV4 respektive SVT anklagas för övergrepp och bolagen startar interna utredningar.