• Premiärminister Theresa May vid platsen för dådet. Foto:
  • Polisens tekniker undersöker nattens brottsplats. Foto:
  • En polis pratar med människor i Finsbury Park morgonen efter att en skåpbil kört in i en folksamling. Foto:
  • Föraren av skåpbilen greps av människor ur allmänheten, som höll fast honom tills polis kom till brottsplatsen. Foto:
  • Människor ber i Finsbury Park efter händelsen. Foto:
  • Attacken inträffade utanför en moské i Finsbury Park i norra London. Foto:
  • Den vita skåpbil som tros ha använts i den misstänkta terrorattacken. Foto:
1/

Theresa May: "En attack mot muslimer"

Storbritannien
annons

Den 48-årige man som körde in i människor som var på väg hem från en moské i London uppges ha skrikit att han ville döda muslimer.

— Det här var en attack mot muslimer, nära deras böneplats, säger premiärminister Theresa May.

Hon säger att dådet är "precis lika vedervärdigt" som tidigare terrordåd och att det återigen riktats mot vanliga, oskyldiga människor – den här gången brittiska muslimer.

— Det är en påminnelse om att terrorism, extremism och hat kan anta många former, och att vår beslutsamhet att bekämpa dem måste vara lika stor, oavsett vem som ligger bakom, säger May.

Enligt vittnesuppgifter var människor på väg hem från moskén efter kvällsbönen under fastemånaden ramadan när den vita skåpbilen kom körande i hög fart.

— Från fönstret hörde jag rop och skrik, det var kaos utanför. Alla skrek: "En skåpbil kör på människor, en skåpbil kör på människor", berättar en person som bor vid platsen för BBC.

En person dödförklarades på platsen medan åtta skadade har förts till tre olika sjukhus. Två personer har också behandlats för lättare skador på plats, enligt polisen.

Föraren av bilen, en 48-årig man, försökte fly från platsen, men hölls kvar av människor tills polis kunde gripa honom.

— Han skrek att han ville döda alla muslimer. Precis så sade han, ord för ord, säger ögonvittnet Khalid Amin till BBC.

Mannen är gripen, misstänkt för mordförsök. Enligt polisen finns inga andra misstänkta gärningsmän.

— Jag skulle vilja tacka de människor som hjälpte polisen att gripa mannen och som arbetade med poliserna för att på ett lugnt och städat sätt få honom i fängsligt förvar. Deras återhållsamhet under de rådande omständigheterna är berömvärd, säger Neil Basu, som är samordnare för polisens antiterrorarbete.

Han säger att alla offren är muslimer och att två av de som vårdas på sjukhus är allvarligt skadade. Han bekräftar att händelsen i Finsbury Park i norra London utreds som en terrorattack, men säger att det är för tidigt att uttala sig om motivet.

Händelsen inträffade samtidigt som ett antal människor samlats för att hjälpa en man som hade fallit ihop på trottoaren. Enligt polisen är den person som konstaterats död samma man som kollapsade, men Neil Basu säger att det är för tidigt att avgöra om hans död orsakades av påkörningen eller av sjukdomsfallet.

Londons borgmästare Sadiq Khan beskriver det som "en fruktansvärd terrorattack mot oskyldiga människor". Han skriver på sin Facebooksida att polisen satt in extra resurser för att lugna människor, "särskilt de som firar ramadan".

Händelsen kommer bara drygt två veckor efter att London drabbades av ett terrordåd. Angriparna inledde attacken den 3 juni med att i hög fart köra in en skåpbil bland gående på London Bridge, en av stadens broar över Themsen. Därefter attackerades människor med kniv. Åtta personer dödades i den attacken, plus de tre misstänkta gärningsmännen.

Den 22 mars dödades fem personer när en man körde över människor på Westminster Bridge i London.

Fakta: Moskén i Finsbury Park

Moskén vid Seven Sisters Road har tidigare varit känd för att ha lockat radikala islamister men har sedan en ny ledning tog över 2005 helt ändrat inriktning, rapporterar AFP och Reuters.

Moskéns tidigare imam Abu Hamza dömdes 2015 till livstids fängelse i USA för att ha bistått terrorister.

Stadsdelen Finsbury Park beskrivs som ett arbetarklassområde, ett par kilometer norr om centrala London, med många olika nationaliteter.

Området är annars mest känt för att vara hemmaplan för fotbollsklubben Arsenal. På matchdagar är gatorna och pubarna fulla av fans, skriver The Guardian.

annons

Mest delat denna vecka