• Oppositionspartiet MDC:s jurister anländer till författningsdomstolen i Harare. Foto:
  • Zimbabwes oppositionsledare Nelson Chamisa vid en presskonferens i Harare tidigare i augusti. Arkivbild. Foto:
  • Poliser utanför författningsdomstolen i Zimbabwes huvudstad Harare på onsdagen. Foto:
1/

Zimbabwier följde direktsänd valstrid

Zimbabwe

Hundratusentals zimbabwier följde den direktsända juridiska striden mellan president Emmerson Mnangagwa och oppositionen, som överklagat resultatet i presidentvalet.

Utanför Zimbabwes författningsdomstol följde en folkmassa förhandlingarna på storbildsskärm, samtidigt som många zimbabwier hade bänkat sig i tv-sofforna.

Kravallpolis och vattenkanoner hade mobiliserats men inga oroligheter har rapporterats.

— Vårt team är redo. Vi har alla bevis som behövs för att bevisa i domstol att vår hållning är korrekt – vårt parti vann valet, sade oppositionspartiet MDC:s ordförande Morgan Komichi vid en presskonferens utanför domstolen.

Varken han eller president Emmerson Mnangagwa närvarade personligen i rättssalen, där striden utkämpades mellan deras jurister.

Slapp andra valomgång

MDC anklagar regerande Zanu-PF för att i maskopi med valmyndigheterna ha riggat valet, som var det första i landet sedan den mångårige presidenten Robert Mugabe tvingades avgå i fjol.

Mugabes efterträdare Emmerson Mnangagwa vann valet med 50,8 procent av rösterna, och undgick därmed med nöd och näppe en andra valomgång mot MDC:s kandidat Nelson Chamisa, som fick 44,3 procent enligt det officiella resultatet.

Besked dröjer

MDC:s chefsjurist Thabani Mpofu hävdade att valkommissionen har blåst upp Mnangagwas siffror med 69 000 röster. Zanu-PF:s jurist Lewis Uriri svarade att inga bevis som styrker anklagelserna om valfusk har presenterats.

De nio domarna som har hand om fallet väntas komma med sitt beslut på fredag.

Internationella valobservatörer har gett Zimbabwe beröm för ett i stora drag väl genomfört val. EU-observatörer har dock konstaterat att Mnangagwa haft tydliga fördelar under kampanjen, bland annat genom att ha fått mer medieutrymme.

Fakta: Valet i Zimbabwe 2018

Den 30 juli hölls allmänna val och presidentval i Zimbabwe. Valen var de första sedan militären tvingade Robert Mugabe att lämna presidentposten i november efter fyra årtionden av auktoritärt styre.

Oppositionspartiet MDC har riktat kritik mot regeringspartiet och varnat för valfusk. Regeringen har dock gett upprepade löften om att presidentvalet skulle vara transparent, fritt och rättvist.

EU:s valobservatörer i Zimbabwe bedömer valet som mer demokratiskt legitimt än tidigare val i landet, men pekar samtidigt på problem som undergräver resultatets trovärdighet.

Källa: AFP