Jeff Ahl, tidigare riksdagsledamot för Sverigedemokraterna. Arkivbild. Foto:

Ytterligare SD-ledamot blir vilde

Politik

Ytterligare en riksdagsledamot, Jeff Ahl, hoppar av Sverigedemokraterna.

Han anser att SD svikit sina ideal och lagt sig platt för Moderaterna.

Vid en pressträff i riksdagen meddelade Ahl att han nu lämnar SD:s riksdagsgrupp och i stället ansluter sig till nybildade Alternativ för Sverige. Han anklagar SD för att ha brutit flera vallöften, till exempel löftet att "kasta ut riskkapitalister ur svensk välfärd".

— SD säger att man inte haft lobbyister springande i korridorerna, men det är tyvärr sant. Vi är några som tagit strid mot det här, men det har inte varit så uppskattat, säger Ahl.

"Lägger sig platt"

Han hävdar också att SD kommer att lägga sig platt för att få samarbeta med Moderaterna efter nästa val.

— Det är bara titta på olika intervjuer där man sagt att en Alliansregering där Moderaternas invandringspolitik gäller, den kan man stödja. Det är 30 000 invandrare per år plus anhöriginvandrare. Det här landet är i en systemkollaps, ska man då ge Moderaterna carte blanche?, säger han.

SD:s presschef Henrik Vinge tycker att Ahls anklagelse är omöjlig att förstå.

— Vi är det enda oppositionsparti som drivit en konsekvent linje genom hela mandatperioden, säger han.

Svårt att förstå

Vinge tycker också att om man vill förändra regeringens politik så motverkar det sitt eget syfte att hoppa av och bilda småpartier, eftersom det splittrar rösterna på flera partier.

Ahl meddelade partiledningen tidigare i år att han inte skulle kandidera för SD till riksdagen. Enligt Vinge berodde det på Ahl visste att han inte skulle bli nominerad.

— Jeff Ahl är en impulsiv person som vi haft samarbetsproblem med, säger Vinge.

Nyligen hoppade en annan SD-ledamot, Olle Felten, av för att ansluta sig till Alternativ för Sverige. De två avhopparna kommer nu att bilda en informell riksdagsgrupp tillsammans.

Fakta: Avhoppade riksdagsledamöter

Fem riksdagsledamöter är sedan tidigare partilösa sedan de lämnat Sverigedemokraterna (SD). Därtill har en ledamot bytt från Moderaterna (M) till SD.

15 mars 2018: Olle Felten utesluts ur SD sedan han bokat riksdagens presscenter åt det nybildade partiet Alternativ för Sverige (AFS). Under presskonferensen säger Felten att han går över till AFS. Hans nya partiledare Gustav Kasselstrand får dock vänta utanför dörren till presscentret.

10 november 2017: Pavel Gamov lämnar SD efter en uppmärksammad resa till Ryssland där Gamov var observatör i kommunvalet. Han ska bland annat ha krävt att få en barnota betald och ett extra hotellrum dit han kunde ta med kvinnor, under hot om att han annars skulle hävda att valet var riggat, enligt en högerpopulistisk nättidning.

25 september 2017: Hanna Wigh lämnar Sverigedemokraterna i protest mot hur partiet behandlar visselblåsare. Enligt henne själv har hon utsatts för ett sexuellt övergrepp av en SD-riksdagsledamot som bestraffning för att ha larmat om förskingring. Några veckor senare utsätts hennes hem i Falköping för skadegörelse. En förundersökning mot SD-riksdagsledamoten inleds men läggs ner.

17 maj 2017: Patrick Reslow hoppar av M och ansluter sig till SD. Reslow motiverar partibytet med att han ogillade decemberöverenskommelsen, och att SD har fått kalla handen från M för sina försök att hitta frågor att samarbeta om.

5 december 2016: Anna Hagwall utesluts efter antisemitiska uttalanden i en riksdagsmotion samma år. I motionen hävdade hon att en och samma ägare (läs: Bonnierkoncernen) äger 80 procent av alla medier, vilket inte stämmer.

30 september 2015: Jimmie Åkessons svärmor Margareta Larsson lämnar. Hon är kritisk mot partitoppen och säger att en rädsla spridit sig i partiet på grund av ledningens maktmetoder. Larsson öppnar en massagesalong, men behåller riksdagsarvodet. I maj 2017 återvänder hon till riksdagen som politisk vilde.

Källa: TT, riksdagen