• Artisten Zacharias Zachrisson släpper sin första ep som Vacation Forever. Namnet syftar på döden. "Jag tyckte att det skulle vara snyggt på en gravsten", säger Zachrisson. Foto:
  • Zacharias Zachrisson statade musikkarriären i bandet Tussilago, där han också skrev musik. Nu går han vidare mot en solokarriär. Foto:
  • Efter ungefär ett års arbete har Zachrisson gjort klart två ep-skivor, den ena släpps nu och den andra i augusti. Foto:
1/

Zachrisson: Döden är den eviga semestern

Musik

Zacharias Zachrisson slutade som trummis i Tussilago på grund av scenskräck – och kastade sig i stället rakt in i en solokarriär.

Nu släpper Lykke Lis bror sin första ep som Vacation Forever.

Utan någon större erfarenhet av trummor började Zacharias Zachrisson sin musikaliska bana i Tussilago, när konststudierna inte längre kändes tillräckligt givande. Hösten 2015 avslöjade han däremot att han tänkte hoppa av bandet för att gå sin egen väg. Både på grund av rädslan för att stå på scenen och att han inte ville kompromissa i den konstnärliga visionen.

— Jag funkar nog inte så bra i grupp på det sättet. Jag hade en ganska klar vision av vad jag ville göra och jag delade inte den med dem så då valde jag att sluta, berättar han.

"Tropical emo"

Ep:n släpper han under namnet Vacation Forever, och låtarna blev till i ett soligt Los Angeles, med Jeff Bhasker som exekutiv producent. Samtidigt som arbetet med albumet pågick, gick även hans mamma bort, den tidigare Tant Strul-sångerskan och fotografen Kärsti Stiege, någonting som påverkade musiken.

— Den är väldigt emotionell, texterna är väldigt deppiga eftersom det var en ganska jobbigt period när jag gjorde ep:n. Men det är samtidigt ganska glada toner så på skämt kallar jag det "tropical emo", berättar Zachrisson.

Stiege är inte det enda kända namnet i familjen. Zachrisson är även bror till Lykke Li och son till Johan "Zilverzurfarn" Zachrisson, vilket har gjort att han umgåtts i musikkretsar långt innan han själv började med musik.

— Jag har alltid varit någons lillebror, eller Zilversurfarns son. Jag är så van, det är ingen konkurrens. Jag ringer henne (Lykke Li) när jag behöver guidas i branschen. Det är bara positivt, säger han.

Alltid brustet hjärta

Namnet Vacation Forever kom Zacharias Zachrisson på under ett besök i Indien. Trots att han under sin barndom tillbringat mycket tid på resande fot, syftar namnet inte på en riktig semester – utan den eviga vilan.

TT: Hur mycket tänker du på döden?

— Jag gjorde det jättemycket när jag var liten. Jag fick panikattacker som väldigt ung när jag började tänka på evigheten och döden. Sedan tänkte jag på det mycket när min mamma gick bort, i och med det tänkte jag att leva är att lida, döden är egentligen den eviga semestern, säger han.

Förutom den kommande ep:n släpps ytterligare en i augusti. Till en början var planen att det skulle bli ett album, men låtarna delades upp för att de inte skulle försvinna i bruset.

TT: Vad driver dig i musiken?

— Ångest och... ångest. Och såklart mitt eviga brustna hjärta.
— Jag får aldrig ihop det i relationer, jag tycker att det där är svårt, jag saknar alltid någonting i livet och har mycket livsångest, när jag skriver musik känns det mycket lättare.

Fakta: Zacharias Zachrisson

Zacharias Zachrisson började sin musikaliska bana som trummis i bandet Tussilago, där han också skrev musik.

Han är 29 år gammal och uppvuxen i bland annat Portugal och Indien, men bor nu i Stockholm.

Zachrisson är son till den tidigare Tant Strul-sångerskan och fotografen Kärsti Stiege och Dag Vag-medlemmen Johan Zachrisson, även känd under artistnamnet Zilversurfarn. Han är även bror till artisten Lykke Li.

Nu är han aktuell med sin första solo-ep under artistnamnet Vacation forever.