– Det är skrämmande när man tänker på det, att tiden har gått så fort, säger Niclas Beijar, som var 26 år när första föreställningen hölls.

Nu har Oxelörevyn varit med i nästan hela hans vuxna liv. I alla år har han varit manusförfattare, kompositör – och dessutom stått på scen i så gott som alla år. Och som så många gånger förr håller han nu, i slutet av året, på att skriva ihop sketcherna.

– Jag håller på att skriva låtar för fullt och numren finns redan i huvudet. Det ska bara sorteras ut och ner på papper. Samtidigt vill jag inte skriva klart allt för tidigt – jag vill ju veta vad som händer. Hur blir det till exempel med regeringsbildningen, den sketchen kan jag ju inte skriva än, säger Beijar.

Artikelbild

Lokalpolitikerna har, precis som vanligt, en naturlig plats i Oxelörevyn.

Vad kommer det att bli för sketcher?

– Vi har ju vårt persongalleri av politiker sedan många år, men sedan har vi ju fått en andre vice talman i Oxelösund i Lotta Johnsson Fornare (V). Hon kommer att få lite mer att göra i år i. Någon i ensemblen räknade ut att hon formellt är Sveriges femte mäktigaste person efter kungen, statsministern och några andra talman. Det är ju häftigt att vi har henne i Oxelösund.

Sedan kommer vi ta upp att det är kaos i hela landet

– Sedan kommer vi ta upp att det är kaos i hela landet efter valresultatet, men att det är som det alltid varit i Oxelösund – rött.

Artikelbild

Niclas Beijar samlar ihop material under året – och har nu satt sig för att skriva ihop alltihop.

Traditionellt sett har Oxelörevyn varit en nyårsrevy med premiär på nyårsafton. Den traditionen bröts förra året. Först var det på vippen att det inte blev någon revy alls, men i sista stund samlade gänget ihop sig och hade premiär i slutet av januari. Den här gången var aldrig showen i fara, men nyårsafton är återigen revyfri.

– Det är för- och nackdelar med att spela så här sent jämfört med nyårsafton, men det gick inte att få ihop i år heller. Ensemblen reser bort hit och dit och det här var enda alternativet att få ihop det även i år.

Artikelbild

Oxelörevyn blir ingen nyårsrevy. Precis som förra året skjuts premiären framåt för att passa ensemblens scheman.

Vi blev helt chockade när vi plötsligt skulle fira nyår som vanligt folk

Att helt plötsligt ha nyårsafton ledig fick dock lite oanade konsekvenser förra året.

– Vi blev helt chockade när vi plötsligt skulle fira nyår som vanligt folk. Alla vänner hade redan skapat traditioner sedan många år tillbaka, så vi fick nästan fira nyår i ensemblen. Vi hade ju bara traditionen att hänga på teatern under dagen och spela på kvällen.

Beijar utlovar att det mesta kommer att handla om Oxelösund och utgå från sådant som Södermanlands nyheter har skrivit om, i och med att det är det som blir allmängods för folk. Flera gånger har han haft roliga sketcher på gång, men som aldrig tagit sig hela vägen till scenen då det som hänt varit tämligen okänt och skulle skjuta helt över huvudet på de allra flesta i publiken.

Precis som de senaste åren spelas revyn på Koordinaten i Oxelösund, då teatersalongen Tärnan inte finns längre.

– Eventsalen på Koordinaten tar in ungefär 140–150 personer om alla ska kunna se bra och förra året hade vi fullt på alla fem föreställningar. Vi funderade på att utöka antalet föreställningar, men samtidigt gör vi det här bara för att det är roligt och inte för att få in en massa pengar.