Den 36-årige mannen, en tidigare ungdomsledare i en idrottsförening i Eskilstuna, har suttit häktad i drygt ett år. Han greps av polis i maj 2017.

Från början misstänktes han för brott mot fyra unga flickor, men när polisens specialgrupp ISÖB (IT-relaterade sexuella övergrepp mot barn) började nysta i mannens förehavanden på nätet och gick igenom hans dator växte antalet målsägare lavinartat.

LÄS OCKSÅ ►stängd för besökare medan förhandlingarna ägde rum.

Klockan 11 på tisdagen meddelade Eskilstuna tingsrätt sin dom mot 36-åringen. Han fälls för i princip allt han åtalats för, bortsett från ett fåtal åtalspunkter som tingsrätten ogillar eller väljer att rubricera om. Påföljden blir 4,5 år i fängelse och skadestånd till brottsoffren på mellan 5 000 kronor och 177 000 kronor vardera.

Det högsta skadeståndet utgår till en flicka som 36-åringen våldtog i Dalarna våren 2015. Då var hon 13 år gammal. Kontakten med henne hade inletts på samma vis som med andra flickor, på nätet. I april 2015 började konversationen handla om att träffas på riktigt, och trots att flickan kände både tveksamhet och rädsla tog 36-åringen bilen till Dalarna i början av maj och våldtog henne.

Under rättegången hävdade 36-åringen att det hela hade varit ömsesidigt, men någonting sådant ser inte Eskilstuna tingsrätt. "Utredningen visar [...] att det varit fråga om påtvingade sexuella aktiviteter från [36-åringens] sida och att han i vart fall varit helt likgiltig inför om [flickan] samtyckt eller inte", skriver rätten i sitt resonemang.

Mannen ska stanna i häktet tills domen mot honom vinner laga kraft. Han har själv motsatt sig det, men tingsrätten anser att det finns goda skäl att hålla honom inlåst. Brottet våldtäkt mot barn är dessutom tillräckligt grovt för att ensamt kunna motivera fortsatt häktning.

Rådmannen Hans Öjemark, en av domarna i målet, säger så här i en kommentar till det omfattande målet och 36-åringens brottslighet:

– Målet åskådliggör hur grooming kan gå till i praktiken. Man blir först kompis med offret och sedan övergår det till ett sexuellt utnyttjande.

Tidningen söker såväl åklagare som 36-åringens försvarare för kommentarer.

Fotnot: 36-åringen har tidigare fungerat som ungdomsledare i en idrottsförening i Eskilstuna. Han är inte misstänkt för något brott i den rollen och de brott han nu döms för har ingenting med hans idrottsliga engagemang att göra.