Familj övertygad om att de såg björn utanför Ålberga

Familjen saktade in bilen för ett djur på torsdagskvällen, utanför Tuna längs gamla E4. Det var en björn, säger alla tre som satt i bilen. Experten på länsstyrelsen säger att det vore sensationellt – men inte omöjligt.

Ålberga2016-12-09 20:12

Pappan i familjen, som arbetar som busschaufför, körde bilen på väg hem mot Ålberga. Han är van vid djur längs vägen och saktade in när han såg ett längre fram. När de närmade sig blev alla tre i bilen förvånade. De är säkra på att det var en björn, och säger att den bara var trettio meter från bilen.

De uppfattade björnen som väldigt mörk, rent av svart, i regnet. Dottern Zuzanna Andraszek, 14, säger att hon blev väldigt förvånad.

– Det är svårt att beskriva, det är inte varje dag man ser en björn, så jag blev väldigt överraskad, säger Zuzanna Andraszek.

– Först trodde vi att det var ett annat djur, men den var väldigt stor och hade mycket päls, så jag tror att det var en björn, fortsätter hon.

Den som ser ett rovdjur, som en björn, bör rapportera in det via sajten skandobs.se så fort som möjligt. Då kan rovdjurshandläggare försöka säkra spår efter djuret.

När SN når Johan Varenius, funktionschef för vilt och fiske vid länsstyrelsen i Södermanland, har han inte fått någon sådan observation och ingen har varit ute och letat spår. Dessutom har det regnat under natten och eventuella spår har sannolikt försvunnit.

Hur troligt är det att det var en björn?

– Jag kan inte svara eftersom vi inte har varit ute på plats. Men vi har inte haft någon bekräftad björnobservation i länet i modern tid, säger Johan Varenius.

Det händer dock att björnar flyttar söderut. Runt år 2000 rörde sig exempelvis en björn från Sälenfjällen till Småland, där den rev så många får att det utlystes skyddsjakt på djuret. Sörmlands närmaste björnrevir finns i Uppland, men de björnarna skulle behöva ta sig genom Stockholm för att komma till Nyköpingstrakten.

– Om det var en björn får vi hoppas att fler ser den och att kanske någon kan ta kort på den eller hittar spår. Vi tar alla inrapporteringar på allvar och är jätteglada att folk rapporterar in, säger Johan Varenius.

Ett djur som rör på sig är ofta synligare för människor än djur som har bosatt sig på en plats. De två vargarna som lever i Sjundareviret utanför Gnesta är ganska osynliga, men ett djur som flyttar rör sig över stor yta på kort tid och syns därför lättare, förklarar Varenius. Då kommer fler observationer in.

Förra året rapporterade SN om hur helikopterflygare från militärhögskolan Karlberg hade sett en björn utanför Runtuna. De uppgav att de hade sett björnen "ensam, springandes längs med fält". Den observationen bekräftades dock aldrig. Ofta går det inte alls att verifiera "björnfynden" eller också visar det sig vara någon form av klövdjur.

– Om det är en björn här skulle det vara sensationella nyheter. Men inget är omöjligt, säger Johan Varenius.

Skulle en björn klara sig här i Sörmland?

– Ja, det skulle den säkert göra. De äter mycket bär och grönt och insekter. De tar en hel del älgkalv, säger Varenius.

De björnar som rör sig över stora ytor är ofta unghannar som blivit könsmogna och lämnat sina mammor. Deras långvandringar brukar ske på förhösten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om