På söndagen fick hon ta emot ett stipendium ur Karin och Einar Blomsjös fond. Stipendiet delas ut av Nyköpings kammarmusikförening och är på 5 000 kronor.

– Det betyder mycket, det är det allra första stipendiet jag har fått. Det känns stort att bli uppmärksammad för det jag gör, säger 16-åriga Alicja Mazur som just har börjat i första ring på musikgymnasiet Lilla Akademin i Stockholm.

För stipendiaten var valet av instrument tydligt redan som barn.

– Jag fascinerades av fiolspel när jag gick i förskoleklass i Polen. Fiolen är ett så känslosamt instrument och det går verkligen att uttrycka sig med det. När jag var sju år började jag spela på riktigt och fortsatte efter flytten till Sverige i Kulturskolan här i Nyköping.

Sedan gymnasiestarten bor Alicja Mazur i Stockholm för att slippa pendla. Dagarna är intensiva med mycket speltid.

– Jag brukar komma lite före skolan börjar för att hinna träna. Sedan har vi vanliga lektioner blandat med musiklektioner. Jag spelar fiol ungefär två till tre timmar varje dag.

Hur ser dina framtidsplaner ut?

– Jag är inte riktigt säker. Jag skulle gärna vilja tävla men det känns som om det ligger längre fram i tiden, första vill jag känna att jag är riktigt bra på det jag gör. Den här veckan drar skolans ensembler och körer i gång så närmast handlar det om att komma in i dem och ge konserter under hösten.