Samma kväll som finalen i den svenska melodifestivalen avgörs brukar det även tävlas på värdshuset i Gåsingeskogen. På Skottvångs scen brukar ett tiotal artister kämpa om att ta hem prispokalen för bästa uppträdande, berättar Björn Kvarnmalm som under alla år har varit den som basat för festivalen.

Precis som i förlagan så finns det en publik som får poängbedöma musikernas insatser. Med en penna och ett papper och en poängskala från ett till fem så koras segraren.

– Det enda som förenar är att alla tävlande har en vilja att uttrycka sig. Några spelar enbart covers, ibland med en egenhändigt skriven text medan andra satsar mer på kläderna som i den vanliga Mello-tävlingen.

– Första året fanns Lasse Ohly på plats och sjöng tillsammans med sin fru Åsa Imperiets Alltid rött alltid rätt. En annan Gnestaprofil är Micke Schirén som tävlat med lite mer Kraftwerk-inspirerade synth-låtar.

Precis som i den stora Mello-festen så består en stor del av tävlingen på Skottvång även av en modetävling i rena fantasifulla kreationer.

– Konstnären Niclas Zander har våga sticka ut och stått för den mer Christer Lindarw-inspirerade traditionen i tävlingen.

När det gäller musiken i tävlingen så förekommer alla genrer – från slagdängor till blues och alla som vill är välkomna att delta. Men man har satt ett tak på tio bidrag för att skona publiken, berättar Björn.

I år har det dock uppstått ett litet problem när det gäller glaspokalen som vinnaren får ta med sig hem. Eftersom Svartlösa-kören gått segrande hem med prispokalen tre år i rad så får de även behålla den.

– Så är dealen. Vi har alltså förlorat vandringspriset för alltid. Så vi får helt enkelt fixa en ny pokal i år, lovar festivalgeneralen som även berättar att tävlingen flyttat till ett nytt datum.

Den alternativa melodifestivalen drar i gång först på påskafton 31 mars.

Gräsrotsschlager, Pussy Riot-inspirerande dansnummer eller en enkel visa kanske tar hem segern i år?

Åsa Ekström