Sabina Alkestig vet hur det är att vända på slantarna efter att ha klämt och skadat sin arm i en pressmaskin på Scania i december 2015.

– Sedan två år tillbaks har jag inte haft någon lön utan i princip tvingats leva på vård- och barnbidrag samt min mans lön. Sedan två månader tillbaks är jag sjukskriven, berättar Sabina Alkestig som direkt efter intervjun har en läkartid på vårdcentralen.

Taskig barndom, Adhd och ett allmänt kaos toppat av kroniska besvär efter arbetsplatsolyckan har inte direkt gjort livet enklare.

Artikelbild

"Jag gör det för barnen eftersom jag vill se att de blir glada. Men jag vet att det är fler än jag som har det kärvt rent ekonomiskt inför julen." säger tvåbarnsmamman och initiativtagaren till bytesdagen, Sabina Alkestig.

Samtidigt vill hon inte uppleva att hennes egna två barn ska bli ledsna av att inte få julklappar. Därför föddes tanken på att arrangera en stor bytardag där man lämnar in hela och bra kläder och saker man kan tänka sig att byta mot något annat.

Sabina har även skapat gruppen En hjälpande hand i Gnesta där folk med de inte allra största ekonomiska musklerna kan be om hjälp med att låna en borr eller efterlysa en golvlampa exempelvis.

– Visst finns loppisen på Elektron men den är faktiskt ofta rätt dyr. Jag vet ju också att det finns många småbarnsföräldrar här som har det knackigt rent ekonomiskt. Många vill även skänka bort saker.

Sabina har fått med sig ytterligare två kvinnor som är med och arrangerar bytardagen. Förhoppningen är att evenemanget ska resultera i att folk får med sig hem någon fin ljushållare, kul leksaker och några nya snygga kläder hem.

– Då blir det ju jul på riktigt med glada barn! Dessutom är det faktiskt en miljövinst att inte hela tiden köpa nytt, konstaterar trion.

Studiefrämjandet gillar den tanken och sponsrar evenemanget genom att ställa upp med både lokal och affischer.

– Vi stöder detta av både miljö- och ekonomiska hållbarhetsskäl, säger studiehandledaren Elina Gustavsson, som gärna delar med sig av sina bästa tips från Strängnäs.

– Där kommer ungefär 250 personer på två bytardagar om året. Det gäller att inte göra det för stort första gången utan hålla det nere på en lagom nivå, så att man mäktar med och orkar göra det igen, för populärt är det!