Den 9 september, om bara lite drygt två månader, går vi till val. Och sällan har väl ett svenskt val känts så viktigt. I Almedalen i Visby stör nazistiska krafter den demokratiska processen och på sociala medier pågår påverkanskampanjer dygnet runt både öppet och i det fördolda. Texter och åsikter delas vidare med ett knapptryck, ofta utan en tanke på källkritik.

Nu mer än någonsin behövs journalistiken. Den som ställer frågor och följdfrågor, kollar källor och fakta och hör alla sidor. Som berättar saker som de är, utan att vinkla efter eget intresse.

Det är därför den här nyheten är så viktig; att SN bjuder alla förstagångsväljare i Nyköping, Trosa, Gnesta och Oxelösund på en digital prenumeration fram till valet! Samhällsengagemanget finns hos 18–23-åringarna, det vet vi, men det är inte alltid en prenumeration på den lokala tidningen prioriteras. Nu bjussar vi på allt vårt digitala material fram till valet, och i bästa fall vill de unga läsarna fortsätta att vara kunder även när rösterna är räknade och friperioden slut. Det vinner vi alla på.

En tråkigare nyhet är att min favoritsköldpadda Ture har fått gå i pension. Visserligen tippade SN:s egen VM-maskot rätt vinnare även i Sveriges åttondelsfinal i tisdags – efter full pott i samtliga Sveriges gruppspelsmatcher – men eftersom han helt felaktigt trodde på oavgjort efter full tid har han blivit bänkad.

Nu håller jag alla tummar för att landslagets framgångssaga får fortsätta i dag, lördag, gärna även denna gång utan förlängning och straffar!