För något år sedan blev Nyby-Torshälla Ridklubb uppmärksammat när klubben var värd för en testtävling i SVT:s satsning "Stjärnhoppningen". Kända artister och stjärnor ställde upp och tävlade mot ridklubbens egna medlemmar. Men när vi i veckan hälsade på hos ridklubben fanns det en annan stjärna i stallet, nämligen Marie Söderroos – sekreterare och kassör i föreningen.

Ridklubbens ordförande Mia Thun och ridskolechefen Elin Svärd tyckte det var dags att visa sin uppskattning genom att nominera sin kassaförvaltare i styrelsen. Så för någon månad sedan blev Marie nominerad till årets eldsjäl till Sörmlands ridsportsgala.

‒Jag visste inte om någonting förrän jag läste det på Facebook. Det var stallkamraten Lina som sa till mig att "du har blivit nominerad".

‒Du tyckte nästan det var lite ångestladdat och jobbigt först, säger Lina Bergkvist som också befinner sig i stallet.

Marie blev mest bara glad över att bli nominerad men erkänner också att hon under tidigare år nekat till sådana typer nomineringar och utmärkelser.

‒"Nej, ni får inte nominera mig" har jag sagt, säger hon och skrattar.

För två veckor sedan blev det till och med lite bättre än "bara" en nominering. På ridsportsgalan blev hon utsedd till årets eldsjäl.

‒Det var verkligen jättekul, hur motiveringen löd har jag dock glömt men det var mycket fina ord.

Ett litet tacktal blev det också.

‒Och du som inte vill stå i fokus, skojar Lina och tittar på Marie.

Med ett intresse, eller som Marie själv uttrycker det, "jag gillar siffror" och en bakgrund som både sekreterare och kassör föll det sig naturligt när föreningen frågade henne om hon kunde tänkte sig den dubbla posten.

‒När jag fick frågan så sa jag att det kan jag väl göra. Jag har varit med här i många år och gjort lite allt möjligt. Men sedan tycker jag att det är intressant att se hur klubben utvecklas.

På frågan varför varit hon blivit kvar ideellt i styrelsen i hela 20 år, är svaret enkelt.

‒Det är så roligt.

Marie rider också, flera gånger i veckan. I varje fall minst en gång i veckan och det har hon gjort i snart tio år.

‒Allt det här betyder jättemycket för mig. När jag väl kommer in i stallet släpper jag allt annat. Jag är minst två timmar här så det är en jätteskön avkoppling. Det är terapi att bara sitta på hästen.

‒Jag gör i ordning hästen, rider och sedan tar jag hand om den efteråt. Men det kan vara olika hästar från gång till gång.

Hästintresset har Marie haft sedan hon var barn då hon även tävlade lite grann på ridskolenivå. Efter att ha fött sin dotter (Camilla) började hon att rida igen och på den vägen är det.

Marie ser en stor utveckling att många äldre nu söker sig till ridsporten.

‒Det har blivit det mer och mer för nu när vi har börjat satsa mer på friskvård har vi fått sätta in extra grupper. Det har blivit så efterfrågat men de platserna behöver man inte boka upp varje vecka utan man kan ta det lite då och då.

‒Personer som har haft stroke kommer även hit och rider, säger Marie som dessutom hjälper till med en grupp hästintresserade med funktionsnedsättningar.

Nyby-Torshälla Ridklubb har i dag 300 medlemmar och var den första ridskolan i Sörmland som blev kvalitetsmärkt av Svenska Ridsportförbundet. Kvalitetsmärkningen innebär att vissa krav ska uppfyllas, allt från att hästarna sköts på rätt sätt beträffande foder och uppstallning till att ridskolan bedrivs av utbildad personal.

Och precis som många andra klubbar har Nyby-Torshälla en väl utvecklad verksamhet med syfte att ge alla en möjlighet att rida utan att själva behöva köpa en egen häst.

Så för den som är intresserad av att börja med ridsport, oavsett ålder, är det bara att ta kontakt med din lokala ridklubb.

‒Sedan är det så kul att man kan göra det ihop med andra. För mig kan det vara Lina som är min stallkamrat ena gången och någon annan nästa gång.

Hur många timmar lägger du ner i veckan på den här klubben?

‒Det är många, många timmar, säger Marie med ett brett leende samtidigt hon leder hästen Hugo Boss från stallet in i ridhuset.

Samtidigt är en grupp från Realgymnasiet (Naturbruksprogrammet) på plats.

‒Nu är det otroligt lugnt men vänta till halv fyra då alla knattarna kommer, säger hon och skrattar.

‒Samtidigt är de jättehärliga att se då de sitter på sina hästar, uppklädda och fina, säger Marie Söderroos innan vi lämnar ridhuset för denna gång.