Det är ett väldigt arv Barbro Thörn lämnar efter sig. Den som söker på nätet efter kyrkor och kapell i Sverige får upp bilder och kommentarer från de mest fantastiska kyrkomiljöerna. Det beror ofta på Barbro Thörn.

Tillsammans med sin make Bertil kom hon 2005 till Helga Trefaldighets kyrka i Uppsala. Hon hade avtalat tid för att få se kyrkorummet och efteråt bjöd jag på kaffe i prästgårdssalen. När jag frågade berättade Barbro att hon var pensionerad läkare och hade fått lust att fotografera och skriva om kyrkomiljöer i Sverige. Idén kom från hennes far som hade samlat vykort på kyrkor. Redan i första samtalet anade jag vilken rejäl och rättskaffens kreatör Barbro var. Hade hon påbörjat något så gav hon inte upp och hon var tidig med att se möjligheter i den nya tekniken: Efter millennieskiftet hade det dykt upp sajter på nätet där allt upptänkligt kunde betygssättas och fotodokumenteras. Bland sushibarer och badstränder uppstod kyrkokartan.se. På kort tid tog kyrkokartan.se överlägsen ledning bland alla de nya sajterna. Anledningen var Barbro Thörn som sprängfyllde den med sina egna bilder och texter om Sveriges kyrkor. När en våg av ny teknik sköljde fram, steg Barbros kyrkobilder som ett gnistrande korallrev ur havet.

Snabbt blev kyrkokartan.se populär. Brudpar valde kyrka utifrån sajten och en rörelse tog fart där individer vidareförde och tillsammans skapade ny kunskap om Sveriges kyrkliga kulturarv.

Barbro öppnade en klubb på Facebook, där hon ofta flera gånger dagligen lade ut bilder och kommentarer om Svenska kyrkans byggnader och klenoder. Direkt fick hon medlemmar som gjorde samma sak och sedan dess är kommentarflödet igång.

Att Sverige har ett enastående kyrkligt kulturarv som får kännare från hela världen att häpna, har länge varit känt i internationella expertkretsar. Barbro Thörn hittade den senaste tekniken för folkbildning om kyrkomiljöerna, och hon väckte engagemang hos många. Kristna konvertiter och muslimer, likaväl som ateister, knyter an till det gemensamma rotsystem som kyrkomiljöerna utgör. Barbro Thörn gjorde mycket för den demokratiska stabilisering som det innebär att vårda och utveckla ett gemensamt kulturarv. Ungefär 3000 kyrkor och kapell i Sverige hann hon besöka och nära 25.000 utvalda bilder har hon publicerat på Kyrkokartan.se. Det är i sanning ett enastående arv som hon har lämnat till framtiden.

Mikael Mogren

Biskop

Västerås stift