‒Tejpen, tejpen! Backa lite, så där, nu när du står precis framför tejpen är ljuset perfekt!

Fiolspelande Alicja Mazur tar instruktionerna från läraren Aage Asikainen med ro. När strålkastaren hittat rätt drar hon och gitarristen Emmy Lundgren i gång Paganinis Andante Cantabile- ett av de första uppträdandena efter pausen som följer konsertens första del.

Torsdagens konsert, "Kulturskolan i decembertid", engagerar över 100 elever från hela kommunen och så här i elfte timmen är det många små detaljer som ska hittas och sättas där de ska.

Artikelbild

‒Trumpinnarna? Har någon sett dem, hojtar en elev nervöst innan det hela löser sig, pinnarna återfinns och repetitionen kan fortsätta.

Lärare med änglars tålamod går pedagogiskt igenom intåg och uttåg. Och vad som gäller med notställens lampor mellan låtarna.

Att det är mindre än ett dygn kvar till den stora konserten märks inte, ett påtagligt lugn vilar över A-salen i kulturhuset.

‒Det ska bara bli kul! Vi spelar fyra låtar, säger Armita Nabati som efter sitt genrep tidigt på eftermiddagen valt att stanna kvar och lyssna på resten tillsammans med kompisen Elsie Nikander.

Artikelbild

Vilken är er favoritlåt inför konserten?

‒Stjärnfall, utbrister båda fjärdeklassarna i kör.

Artikelbild

‒De andra låtarna är nämligen så lätta. Stjärnfall är svårare men gör också att jag är lite, lite nervös. Tänk om man spelar fel inför all publik, säger Armita som liksom Elise övar fiolspel minst en gång om dagen.

Julklassiker som "Nu tändas tusen juleljus" och "Stilla natt" mixas med andra klassiker som Cohens "Hallelujah", Axwell/Ingrossos "More Than You Know" och Williams "Happy" och självklart finns även Schuberts "Marche Militaire" med i repertoaren (ni vet den som alla leksaker traskar in i julsäcken till på julafton, red:s anm).

Artikelbild

‒Vi har försökt att anpassa programmet så att alla, oavsett tro och tradition, känner sig bekväma på konserten, säger Mattias Dahlström, rektor för Kulturskolan i Nyköping.

Att sätta ihop ett stort konsertprogram med elever från totalt 22 olika skolor är en intensiv uppgift, inte minst för eleverna själva. Det krävs både stor koncentration och en skopa mod att snabbt komma ihop sig med de andra eleverna inför konserterna.

Artikelbild

Alma Folkesson spelar i gitarrensemblen och gör sin första spelning ihop med stråkarna:

‒Det är lite nervöst, jag har aldrig spelat ihop med fiolerna tidigare. Men jag tycker det kändes bra på repetitionen, säger hon samtidigt som nya noter gås igenom med Emmy Lundgren inför andra aktens framträdande.

Artikelbild

Culturumkonserten blir årets sista storkonsert för eleverna. Av de totalt 150 olika konserter som ges varje år återstår dock ytterligare två, den 18 december spelas det på Tingshusets "Lilla Mys Jul" och den 20 december blir det "Stråkmingel" på samma ställe.

‒Sedan fokuserar vi på nästa år då Kulturskolan har 70-årsjubileum. Det kommer att bli en stor show på Rosvalla i december om ganska precis ett år, avslöjar Mattias Dahlström, rektor för Kulturskolan i Nyköpings kommun.