‒Det känns otroligt bra. Man ska inte ge sig på äldre, säger polisen Fredrik Hedlund vid Eskilstunapolisen.

I ett led att försöka hjälpa polisen att få fast den misstänkte mannen som vid tre olika tillfällen i oktober 2014 rånade eller försökte råna personer i 80-årsåldern, publicerade Eskilstuna-Kuriren bilder och en övervakningsfilm från händelserna vid bankomaterna i Fröslunda.

Eftersom det visade sig att rånaren vid ett tillfälle bet ett av sina offer, en 85-årig kvinna när hon försökte skydda sina pengar, fick han smeknamnet "Bitrånaren" i polishuset.

Det dröjde inte heller länge förrän polisen fick ett tips från en uppgiftslämnare om vem rånaren kunde vara. Ett par dagar senare var polisen övertygad: utpekandena var säkra och det skulle handla om en då 26-årig man från Mellansverige.

Men trots att polisen fått namnet och den misstänkte häktades i sin utevaro vid Eskilstuna tingsrätt så hjälpte det inte. "Bitrånaren" som förstod att polisen var honom hack i häl lämnade snabbt landet.

Fredrik Hedlund berättar hur polisen efter en tid fick ett tips om att den misstänkte skulle ha lämnat landet och att man började gå igenom övervakningsfilmer från Arlanda. Också dessa uppgifter stämde.

‒Han hade till och med på sig samma klädsel när han lämnade landet som när han rånade sina offer, säger Fredrik Hedlund.

Men efter detta har polisutredningen gått bet. Bitrånaren var trots efterlysningen och att hans identitet var fastställd, spårlöst försvunnen. Tills nu.

Tidigt på morgonen dagen före julafton ringde varningsklockorna vid passkontrollen på Arlanda.

Den misstänkte "Bitrånaren", nu 29 år gammal, ville komma in i landet igen.

Polisen tillkallades och den misstänkte rånaren som redan var häktad, har häktats igen vid Eskilstuna tingsrätt. Misstankarna nu är desamma som de var i oktober 2014, på sannolika skäl misstänkt för rån, försök till rån och grov stöld.

Fredrik Hedlund konstaterar att det känns bra, speciellt med tanke på de drabbade brottsoffren.

‒Det är något av det västa jag sett, filmen där rånaren biter kvinnan. Det är så fegt. Att sedan försöka fly rättvisan känns ännu fegare, säger han.

Polisens utredning fortsätter nu och åtal kan komma inom kort.