Det är fullt upp i Sternersborgs produktionskök i Björnlunda inför julen, som strax efter sommaren då glassuget är som störst är den viktigaste tiden på året för företaget.

I kylen ligger rad efter rad med praliner i olika smaker, och i ett annat hörn brummar pastöriseringsmaskinen som är fulltankad med mjölk från en gård bara någon kilometer bort.

Julen är också en högtid späckad av kraftfulla och exotiska smaker, då folk i alla tider sparat lyxkrutet till slutet av december. Det doftar saffran, brända mandlar och glögg.

Artikelbild

Dennis Strömberg och Beatrice Lövgren på Sternersborgs choklad i Björnlunda vet det mesta som är värt att veta om det bruna guldet.

– Blond choklad med brända mandlar har blivit en storsäljare, vi har fått köpa en muurikka för att hinna med. Men jag gillar ju spritsmakerna bäst, säger Dennis Strömberg medan han rör ner en rökig whisky i tryffelsmeten.

Det varma vattnet, sockret, chokladen och spriten smälter samman i en silkeslen emulsion som om någon viftat med ett trollspö när han sakta rör runt med sleven.

Praliner kan vara lite trixigt att få till hemma, men tryfflar och tempererad choklad som spritsas ut till "pengar" är desto enklare, konstaterar Dennis Strömberg.

– Choklad hör ju helt klart hemma på julen.

Artikelbild

Dennis Strömberg och Beatrice Lövgren.

Sternersborg, som Dennis driver tillsammans med sin fru Ylva Strömberg, fick nyligen årets landsbygdspris av LRF:s kommungrupp i Gnesta eftersom de gärna använder lokala råvaror. Just chokladbönor växer dock bara kring ekvatorn, och det finns relativt få "bean to bar"-producenter i Sverige.

Dennis Strömberg får något drömskt i blicken när han berättar om de olika bönsorterna, och hur de fermenteras efter skörden. Nördnivån känns igen från andra småföretagare i livsmedelsvärlden, som mindre mikrobryggerier till exempel.

Artikelbild

Whiskytryffel fixar du enkelt hemma i köket med endast en handfull ingredienser.

– Just choklad fick väl ett litet uppsving när vi startade för fyra år sedan. Det var ju en hobby från början, men vi fick en större order inför julen och var tvungna att skaffa ett organisationsnummer. Sedan öppnade vi butiken.

Vad tycker du om julen?

– Det här är ju kul, säger Dennis och tittar ut över den lilla chokladfabriken.

– Men annars är det mer stress än något annat. Men det är klart, det är mysigt att koppla av med familjen.